Hlavní obsah

USA blokují prodej francouzského sýra, který zraje díky roztočům

Na washingtonském předměstí Arlington vede majitelka obchodu se sýry Jill Erberová zoufalý boj s americkými úřady. Chce je přesvědčit, aby nezakazovaly jeden z jejích produktů - sýr mimolette, který zraje díky droboučkým roztočům na svém povrchu.

Foto: Fabiene Faur, ČTK/AFP

Nápisy v obchodě i na jeho výkladní skříni vyzývají: "Zachraňte mimolette."

Článek

Jak napsala agentura AFP, Eberová ve svém obchodě Cheesetique, kde prodává také víno, nabízí více než 200 druhů sýra. Nyní nápisy v obchodě i na jeho výkladní skříni vyzývají: "Zachraňte mimolette."

Osud jasně oranžového francouzského sýra jemné chuti je v rukou amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léků (FDA). Jeho úředníci se rozhodli, že kulatý sýr podobný melounu cantaloupe je pokrytý příliš vysokým množstvím drobných sýrových roztočů – ovšem bez nich by sýr neměl svou typickou chuť. Žádný formální zákaz sice nepadl, úřady ale zablokovaly dovoz 1,5 tuny sýra, takže přes americké celníky neprojde ani jedna koule mimolette.

Benoit de Vitton z francouzské dovozní společnosti Isigny AFP potvrdil, že oněch 1,5 tuny sýra bylo nakonec zničeno. Výsledkem je, že zásoby mimolette z amerických obchodů rychle mizí a milovníci sýra lomí rukama.

Francouzským národním sýrem

Erberová se obrátila i na komunitní sítě Facebook a Twitter, aby bránila mimolette, který je podle ní jemnější než gouda a má "pružnou a zároveň krémovitou" strukturu. "Zkuste mimolette a ochutnejte kontroverzi," vyzývá nápis vedle talíře s kostičkami mimolette, který má Erberová na pultě pro zákazníky.

V restauraci, která k obchodu Cheesetique patří, je informace o rozhodnutí FDA napsaná přímo v jídelníčku společně s poznámkou, že mimolette byl "francouzským národním sýrem od dob Ludvíka XIV.".

Podle učitele Roberta Stonea nedává krok úřadu FDA smysl. "Myslím, že je to hloupé, protože je to zjevně bezpečný sýr. Lidi ho jedí stovky let," poznamenal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám