Hlavní obsah

Úřad práce v Moravskoslezském kraji se chystá na hromadné propouštění

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tři velcí zaměstnavatelé oznámili v Moravskoslezském kraji možné hromadné propouštění, které by mohlo začít už letos na podzim. Proto do Ostravy v pátek dorazila generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková, aby s pracovníky zdejšího krajského úřadu práce domluvila řešení hrozící situace.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková (uprostřed) při vysvětlování řešení hrozícího hromadného propouštění v Moravskoslezském kraji.

Článek

Pokud by se totiž kritický scénář naplnil, tak by nezaměstnanost na severu Moravy a ve Slezsku vyskočila až na 10,6 procenta, o práci by tak přišlo až 12 756 lidí. Celkem by tak v regionu bylo bez práce přes 94 tisíc lidí. V současnosti eviduje Krajský úřad práce Ostrava přes 82 tisíc uchazečů o zaměstnání.

„Přijela jsem proto, že v tomto kraji stoupá napětí a nejistota na trhu práce kvůli ohlášenému možnému hromadnému propouštění tří velkých zaměstnavatelů, což jsou společnosti Evraz Vítkovice Steel, OKK Koksovny a Důl Paskov, který patří společnosti OKD,“ sdělila v pátek dopoledne novinářům generální ředitelka Bílková.

Dodala, že v žádném případě úřad nechce na tuto situaci reagovat, až nastane. „Chceme se dobře připravit,“ zdůraznila Bílková.

OKK Koksovny propouštění nechystají

Společnost OKK Koksovny se ale proti informaci Bílkové ohradila. Propouštění svých zaměstnanců neplánuje, a ani žádné propouštění neoznámila na úřad práce. „Jak jsme tento týden informovali, ze strany NWR úspěšně pokračuje proces prodeje OKK Koksovny. Společnost NWR jedná s několika vážnými zájemci, kteří jasně deklarovali svůj zájem na pokračování provozu koksoven.“ řekl Právu zástupce firmy Vladimír Bystrov.

Totéž v průběhu dne přiznal i Úřad práce. „V průběhu dne jsme se s potěšením dozvěděli, že v OKK Koksovny se žádné masové propouštění nechystá a snižovaní počtu zaměstnanců tím pádem nehrozí,“ sdělila mluvčí Kateřina Beránková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám