Hlavní obsah

Akcie v USA jsou na novém rekordu

– New York

Americké akcie ve čtvrtek posilovaly a indexy Dow Jones a S&P 500 uzavřely na nových rekordech. Náladu na trhu podpořily překvapivě dobré výsledky hospodaření některých významných firem v čele s bankou Morgan Stanley, pomohl ale také projev šéfa centrální banky (Fed) Bena Bernankeho.

Foto: Jo Yonk-Hag, Reuters

Článek

Dow Jonesův index vzrostl o 78,02 bodu a den uzavřel vyšší o 0,5 procenta na hodnotě 15 548,54 bodu. Širší index S 500 vzrostl rovněž o 0,5 procenta a dostal se na 1689,37 bodu. Oba indexy uzavřely na novém rekordu. Index technologického trhu Nasdaq přidal 0,04 procenta na 3611,28 bodu.

Banka Morgan Stanley ve čtvrtek oznámila, že její zisk ve čtvrtletí stoupl o 42 procent, hlavně díky vyšším příjmům z obchodování. Lepší výsledky hospodaření pomohly i zdravotní pojišťovně UnitedHealth a počítačové firmě IBM. Naopak největší světový výrobce čipů Intel kvůli snížení celoročního výhledu příjmů klesl. Horší výhled způsobil ztráty rovněž internetovému obchodu eBay.

Bernanke ve svém projevu v Senátu zopakoval své středeční prohlášení, že Fed zřejmě už letos začne zpomalovat tempo svých nákupů vládních dluhopisů. Upozornil však, že termín zatím nebyl pevně stanoven a bude záviset na vývoji ekonomiky.

Finanční trhy jsou nyní vysoce citlivé na spekulace kolem otázky, kdy Fed začne ustupovat od podpory ekonomiky masivními nákupy dluhopisů. Bernankeho první vyjádření v tomto směru z konce května vedlo k červnovému propadu indexu S 500 o šest procent. Později činitelé Fedu svá vyjádření zmírňovali a v posledních dvou týdnech díky tomu akcie zažívají sérii vzestupů na nová maxima.

Japonský jen oslabil

Japonský jen dnes na devizových trzích oslabil a vůči euru klesl nejníže za sedm týdnů. Jen se ocitl pod zvýšeným tlakem kvůli nedělním volbám do horní sněmovny japonského parlamentu. Očekává se, že volby upevní pozici premiéra Šinzóa Abeho. Ten by tak získal větší prostor k realizaci svých plánů na podporu ekonomiky prostřednictvím uvolněné měnové politiky a rozsáhlých státních výdajů. Dolar i euro díky očekávání agresivního uvolňování měnové politiky již vůči jenu od počátku letošního roku stouply o zhruba 15 procent.

Dolar díky údajům o poklesu počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti a regionálních údajích o aktivitě ve zpracovatelském sektoru rostl i vůči euru.

Japonský jen k euru oslabil o 0,8 procenta na 131,73 JPY a k dolaru o 0,9 procenta na 100,47 JPY. Dolar k euru zpevnil o 0,1 procenta na 1,3112 USD.

Reklama

Výběr článků

Načítám