Hlavní obsah

Expremiér Nečas chce Ištvanův konec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Expremiér Petr Nečas vyzval k odejmutí kauzy kolem údajného uplácení bývalých poslanců ODS Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci. Reagoval tak na úterní rozhodnutí Nejvyššího soudu, který rozhodl o propuštění Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy z vazby. Podle Nečase by olomoučtí státní zástupci Ivo Ištvan a Rostislav Bajger měli rezignovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Expremiér Petr Nečas.

Článek

Bývalý předseda vlády podle ČTK chce, aby nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman celou kauzu okolo údajného uplácení exposlanců ODS odebral Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci. To vyšetřování dozoruje.

„Rozhodnutí Nejvyššího soudu jednoznačně potvrzují má páteční slova, že se ze strany státního zastupitelství jedná o svévoli a vykonstruovaný proces. Celá kauza musí být rozhodnutím nejvyššího státního zástupce okamžitě odejmuta Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci, které není schopno postupovat objektivně, uvedl Petr Nečas v prohlášení, ve kterém odkazoval na svůj páteční výslech na policii. [celá zpráva]

Nečas také požaduje, aby nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová okamžitě podala návrh na kárné řízení se státními zástupci Ivo Ištvanem a Rostislavem Bajgerem.

Nejvyšší soud v úterý rozhodl, že někdejší poslanci ODS Petr Tluchoř a Marek Šnajdr by měli být propuštěni z vazby a mělo by být zastaveno i jejich trestní stíhání. Podle soudu je při vyjednávání o funkcích výměnou za složení mandátů kryla poslanecká imunita. Totéž se nejspíš vztahuje i na bývalého poslance ODS Ivana Fuksu. [celá zpráva]

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan na rozhodnutí Nejvyššího soudu reagoval s tím, že obvinění exposlanci budou z vazby propuštěni. Podle Ištvana to ale nutně neznamená, že jejich stíhání končí.

Ištvanovu hlavu chce i Benda

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda v úterý večer také řekl, že očekává rezignaci olomouckého vrchního žalobce Ivo Ištvana. Uvedl, že jde o kauzu, kde si „parta nějakých olomouckých zástupců vymyslí kvazikorupci“.

Podle Bendova názoru dohoda s poslanci o podpoře korupcí nebyla. „Za tento puč musí nést někdo zodpovědnost,“ uvedl Marek Benda ve vysílání ČT24. Olomoucké státní zastupitelství prý není schopné prokázat korupci v případu, kdy trojice bývalých zákonodárců měla přijmout posty ve státních firmách za to, že nepotopí vládu při klíčovém hlasování ve Sněmovně.

Reklama

Výběr článků

Načítám