Hlavní obsah

Rusko chce spustit plovoucí jadernou elektrárnu

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už celé roky Rusko rozvíjí koncept plovoucí jaderné elektrárny, teprve nyní se však začalo mluvit o roce 2016 jako termínu jejího otevření. Informaci přinesl server RT.com.

Článek

Spojení produkce jaderné energie s nevyzpytatelností se zdá jako riskantní podnik, ale podle konstruktérů jsou specifikace nových plovoucích reaktorů takové, že by měly být schopny odolat tsunami, kolizím s jinými loděmi, nebo zrádným mělčinám. Nehrozí údajně ani žádný únik radiace, či škodlivých látek.

Výhoda těchto zařízení pak spočívá podle autorů projektu v extrémní přenositelnosti. Plovoucí elektrárny mohou být odtaženy jinými plavidly i do odlehlých oblastí, kde by bylo postavení elektráren na místě či přivedení energie odjinud příliš drahé i nebezpečné.

Každá taková elektrárna by pak měla být schopna pokrýt spotřebu elektřiny 200tisícového města.

Elektrárny pak bude možné použít i jako odsolovací zařízení, které z mořské vody vyprodukuje 240 tisíc metrů krychlových pitné vody denně.

Kromě Ruska by mělo o takové elektrárny zájem celkem 15 zemí včetně Číny, Argentiny, Indonésie a Malajsie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám