Hlavní obsah

Během karlovarského festivalu polovina kontrolovaných provozoven porušila předpisy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Plzeň

Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) v rámci Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech zkontrolovali v průběhu devíti dnů 70 provozoven a ve 38, tedy ve více než v polovině z nich, zjistili porušení předpisů. Informoval o tom mluvčí ČOI Denis Gaidoš.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nepříjemným zjištěním pro mě je, že k tolika pochybením došlo i přesto, že jsme nijak netajili, že ČOI během festivalu zvýší počet inspektorů i kontrol a bude dodržování zákona sledovat,“ uvedl Vladimír Velčovský, ústřední ředitel ČOI.

Podle Velčovského byl výsledek v porovnání s loňskem žalostný. Loni zjistili inspektoři v průběhu 31 kontrol porušení zákona u devíti prodávajících, tedy ve 29 procentech.

Inspektoři letos zaregistrovali zejména nedodržení míry a hmotnosti u nápojů a potravin, necejchované sklo a chybějící váhy, stejně jako nesprávné účtování a dokonce diskriminaci spotřebitele.

Jednomu z hostů totiž odmítl personál objednávku nápoje s odůvodněním, že v době obědů nápoj objednat nelze, zatímco druhému hostu u vedlejšího stolu nápoj objednán byl.

K porušením zjištěným v hotelích patřily chybějící ceníky služeb v korunách či informace v češtině.

K 29 kontrolám z prvního festivalového víkendu přibylo v následujícím týdnu dalších 41 kontrol. Inspektoři ve 24 z nich zjistili jedno i více porušení povinností.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám