Hlavní obsah

Květnový přebytek zahraničního obchodu dosáhl 28,8 miliardy

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zahraniční obchod vykázal v květnu přebytek 28,8 miliardy korun, což je v meziročním srovnání více o 6,7 miliardy korun. Vývoz meziročně klesl o 0,8 procenta, dovoz pak o 3,7 procenta, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Výsledek květnové statistiky zahraničního obchodu mírně zklamal. Z prvních pěti měsíců letošního roku byl objem vývozu meziročně vyšší jen jednou a to v dubnu. Podobně je tomu i u dovozu,“ připomněl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcent.

Foto: ČTK

zahraniční obchod

V květnu meziročně poklesl celkový vývoz strojů a dopravních prostředků o 3,6 procenta a dovoz dokonce o 6,4 procenta. Poklesl i dovoz minerálech paliv, konkrétně o 12,5 procenta.

Jak uvedl Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů, právě stroje a dopravní prostředky jsou klíčové pro export a jejich meziroční pokles ve výši 3,6 procenta představuje více než pět miliard korun. „Mírně optimisticky lze hodnotit snížení deficitu například v obchodě s Ruskem a Čínou. V obou případech o více než jednu miliardu korun,“ dodal Daněk.

Na druhé straně dovoz ropy vzrostl o 10,4 procenta. Z teritoriálního pohledu skončila bilance zahraničního obchodu se zeměmi EU přebytkem ve výši 56,4 miliardy korun. Se státy mimo EU byla květnová bilance záporná ve výši 26,7 miliardy korun.

Výhled lehce optimistický

„Výhled na další měsíce sice zůstává mírně optimistický, přesto je nutné zůstat nohama pevně na zemi a nečekat zázraky,“ uvedl Novák s tím, že podle předstihových ukazatelů se sice situace na zahraničních trzích zlepšuje, avšak pouze velmi pomalu.

Ve druhé polovině letošního roku tak lze podle Nováka počítat s velmi křehkým oživením vývozů i dovozů. Pomáhat by v tomto směru měl i slabší směnný kurz koruny k euru.

Reklama

Výběr článků

Načítám