Hlavní obsah

Tržby maloobchodníkům rostly i v květnu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Tržby tuzemským maloobchodníkům za květen vzrostly v porovnání se stejným měsícem loňského roku o 1,2 procenta, oproti dubnu stouply o 1,7 procenta. Jedná se o druhý kladný výsledek v řadě, když v dubnu vykázaly tržby růst o 1,5 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Dnešní údaj je příjemným překvapením, protože trhy obecně čekaly pokles o 0,8 procenta. Letošní i loňský květen měly stejný počet dnů, proto je výsledek před a po očištění stejný,“ uvedl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Foto: David Ryneš, Novinky

Tržby maloobchodu

Prodeje a opravy motorových vozidel se zvýšily meziročně o 3,8 procenta. Dařilo se prodejcům nepotravinářského zboží, kde tržby stouply o 1,4 procenta. Tradičně rostl prodej přes internet, v květnu to bylo o 22,7 procenta.

„Lidé neutráceli tolik za potraviny a pohonné hmoty, kde tržby klesly,“ připomněl Volf s tím, že ekonomika zatím nevykazuje žádné výrazné zlepšení a to se týká i našich obchodních partnerů.

„Lidé obracejí každou korunu a nakupují spíše nezbytné zboží, což bude mít nadále negativní vliv na vývoj maloobchodních tržeb,“ dodal Volf.

Podle Pavla Kulhavého ze společnosti PwC Audit mnozí obchodníci navíc zjišťují, že své zákazníky přesytili slevami, a ti je již považují za samozřejmost při nákupu. „Celkově očekávám letos stagnaci českého maloobchodu s náznaky ve druhé polovině letošního roku a výraznější oživení v roce 2014,“ doplnil Kulhavý.

Reklama

Výběr článků

Načítám