Hlavní obsah

První americká banka plánuje vstup na irácký trh

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká banka Citigroup hodlá vstoupit na irácký trh, čímž by se stala první americkou bankou, která by si zde otevřela pobočku. Informovala o tom agentura Bloomberg s tím, že Citigroup už získala předběžný souhlas od irácké centrální banky.

Článek

Prvním místem, kde by měl třetí největší americký bankovní kolos otevřít svou kancelář, má být hlavní město Bagdád. Citigroup doposud poskytovala služby iráckým klientům z pobočky v jordánském Ammánu.

Po irácké metropoli plánuje Citigroup otevřít další pobočky ve dvou jiných velkých městech, v Erbilu a Basře.

„Irák je důležitým trhem, s ekonomikou, která má do budoucna značný potenciál,“ nechal se slyšet James Cowles, výkonný ředitel Citigroup pro Evropu, Blízký východ a Afriku. Přítomnost Citigroup v Iráku zlepší poskytované služby tamním klientům, kteří rozvíjejí své podnikatelské aktivity. Zajímavým faktem je, že v Iráku má vlastní účet méně než jeden člověk z pěti.

V současné době působí v Iráku 15 mezinárodních finančních institucí, které soupeří o klienty se sedmi státními bankami, 23 soukromými a dalšími devíti fungujícími v rámci islámských pravidel.

Irák je v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) druhým největším producentem ropy a vlastní páté největší zásoby ropy na světě. A právě z této komodity plynou do země nemalé příjmy.

Mezinárodní měnový fond odhaduje, že irácká ekonomika letos poroste o devět procent, což by bylo nejrychlejší tempo po Libyi v rámci 18 zemí v regionu severní Afriky a Blízkého východu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám