Hlavní obsah

ČTÚ: Pošta mohla při zvyšování cen porušit zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká pošta mohla podle Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) při chystané změně cen porušit zákon. Nový ceník vydala pozdě a ceny údajně nevycházejí z nákladů. Možné porušení zákona v současnosti úřad prověřuje, uvedl ve středu mluvčí ČTÚ František Malina. Pošta chce od srpna zdražit posílání dopisů z deseti na 13 korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle ČTÚ pošta v úterý prezentovala jiné ceny, než původně navrhovala na konci ledna, a nový ceník již s úřadem nekonzultovala. Zdražení také přijde proti původnímu záměru dříve. Úřad chtěl, aby podnik ceny upravil až na základě výsledků oddělené evidence nákladů a výnosů za rok 2012 v návaznosti na roční účetní uzávěrku.

"V současné době ČTÚ zkoumá, zda Česká pošta neporušila zákon o poštovních službách. A to v souvislosti s povinností oznámit ČTÚ každou změnu cen základních služeb alespoň 90 dnů před dnem, od kterého hodlá tuto změnu provést, a v souvislosti s povinností poskytovat základní služby za nákladově orientované ceny. Pošta hodlá zdražit od srpna, dosud byly ceny pět let stejné.

Důvodem jsou vyšší náklady i pokles objemu listovních zásilek. Ten loni dosáhl osmi procent.

Vedle zvýšení ceny známky na obyčejný dopis nebo pohled o tři koruny zdraží pošta například cenné psaní o dvě koruny a poslání složenky typu A na sumu do 1000 korun o čtyři koruny na 26 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Česká pošta od srpna zdraží

Za běžné listovní zásilky si lidé budou muset od 1. srpna připlatit. Například obyčejný dopis do 50 gramů zdraží Česká pošta (ČP) z nynějších deseti na třináct...

Výběr článků

Načítám