Hlavní obsah

V pátek vzlétne nový Airbus A350, konkurenční boj s Boeingem přitvrdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

V pátek 14. června se poprvé předvede ve vzduchu nejmodernější model A350 evropského výrobce letadel Airbus. Nový letoun Airbusu se stane konkurencí pro typ Dreamliner od amerického rivala - společnosti Boeing.

Foto: http://www.airbus.com

Nový Airbus A350-800, vizualizace

Článek

Letoun A350 zažije debut těsně před největším letošním aerosalonem v Le Bourget u Paříže, který se koná od 17. do 23. června. Letoun má odstartovat v 10.00 SELČ z centrály Airbusu v Toulouse.

Dreamliner je považován za nejmodernější dopravní letadlo světa a mezi aerolinkami si získal velkou oblibu díky své úspornosti. A350 má být díky lehkým materiálům z uhlíkových kompozit podobně úsporný a stejně jako dreamliner je určen pro dálkové lety.

Foto: http://www.airbus.com

Airbus doufá, že jeho nový stroj naruší vedoucí pozici Boeingu na trhu dálkových velkokapacitních letounů, zvláště když Boeing musel dreamlinery v lednu kvůli závadě na baterii na čtyři měsíce odstavit. Podle odhadu Boeingu se v tomto segmentu prodají v příštích dvou desetiletích letadla za nejméně jeden bilión dolarů (zhruba 20 biliónů korun).

Na letounu A350 Airbus pracoval sedm let a jeho vývoj stál asi 15 miliard dolarů (asi 289 miliard korun). Jeho předvedení tři dny před aerosalonem předznamenává tamní ostrý boj o zakázky mezi evropským a americkým výrobcem.

Airbus už na A350 získal více než 600 objednávek. Dodávky nových strojů chce společnost zahájit ve druhém pololetí tohoto roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Dreamliner měl opět problém

Den poté, co začaly japonské aerolinie JAL a ANA opět využívat letouny Boeing 787 Dreamliner, se v neděli u jednoho ze strojů prvního z dopravců dopravce...

Výběr článků

Načítám