Hlavní obsah

Naprostá většina britských firem včetně Teska využívá daňových rájů

Londýn

Jen dvě ze sta největších britských firem kotovaných na londýnské burze FTSE 100 nevyužívají výhod daňových rájů, jsou to důlní firma Fresnillo a finanční poradci Hargreaves Landsdown. Zbylé společnosti mají v daňových rájích přes 8000 poboček a společných podniků. Desítky jich mají společnost Tesco a banky Barclays, HSBC či Lloyds.

Článek

V pondělí to uvedl list Guardian s odvoláním na charitativní organizaci ActionAid. Ta poskytla i přesná čísla. Stovka britských společností s nejvyšší tržní kapitalizací zahrnutá do indexu FTSE 100 má v daňových rájích 8311 společných podniků nebo poboček.

Nejvíce jich má reklamní společnost WPP - 618, banka HSBC jich má 496, přičemž 133 je v daňových rájích spadajících pod britskou korunu, 476 jich má ropná firma Royal Dutch Shell, 457 BP a 471 banka Barclays, která jich má 197 v oblastech spadajících pod britskou korunu. V první desítce jsou i Royal Bank of Scotland nebo Lloyds Banking Groups.

Tesco vlastní 107 takovýchto společností souvisejících většinou s jím poskytovanými finančními službami.

Ze žebříčku neplyne, že firmy nutně využívají výhod daňových rájů, zmiňuje ActionAid. Barclays se hájí, že i zisky společností na Kajmanských ostrovech jsou daněny podle britských zákonů a že počet společných podniků a poboček v daňových rájích klesl z 339 v roce 2009 na 252 v únoru 2013 a má dále klesnout.

Tesco se hájí, že patří k největším daňovým plátcům v Británii, kde loni zaplatilo 1,5 miliardy liber. Opět zmiňuje, že společné podniky platí daně podle britských zákonů a že mnohé z poboček jsou spící.

ActionAid použil o něco širší definice daňového ráje, zahrnuje do bilance i společnosti registrované v Irsku, které je často kritizované, že má nízké daně a nízkou kontrolu nad firmami, i americký stát Delaware, kde se sice platí daně podle amerických zákonů, ale kde je velmi jednoduché založit firmu a nejsou k tomu potřeba skoro žádné speciální doklady ani velké sumy.

Reklama

Výběr článků

Načítám