Hlavní obsah

Naprostá většina britských firem včetně Teska využívá daňových rájů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Jen dvě ze sta největších britských firem kotovaných na londýnské burze FTSE 100 nevyužívají výhod daňových rájů, jsou to důlní firma Fresnillo a finanční poradci Hargreaves Landsdown. Zbylé společnosti mají v daňových rájích přes 8000 poboček a společných podniků. Desítky jich mají společnost Tesco a banky Barclays, HSBC či Lloyds.

Článek

V pondělí to uvedl list Guardian s odvoláním na charitativní organizaci ActionAid. Ta poskytla i přesná čísla. Stovka britských společností s nejvyšší tržní kapitalizací zahrnutá do indexu FTSE 100 má v daňových rájích 8311 společných podniků nebo poboček.

Nejvíce jich má reklamní společnost WPP - 618, banka HSBC jich má 496, přičemž 133 je v daňových rájích spadajících pod britskou korunu, 476 jich má ropná firma Royal Dutch Shell, 457 BP a 471 banka Barclays, která jich má 197 v oblastech spadajících pod britskou korunu. V první desítce jsou i Royal Bank of Scotland nebo Lloyds Banking Groups.

Tesco vlastní 107 takovýchto společností souvisejících většinou s jím poskytovanými finančními službami.

Ze žebříčku neplyne, že firmy nutně využívají výhod daňových rájů, zmiňuje ActionAid. Barclays se hájí, že i zisky společností na Kajmanských ostrovech jsou daněny podle britských zákonů a že počet společných podniků a poboček v daňových rájích klesl z 339 v roce 2009 na 252 v únoru 2013 a má dále klesnout.

Tesco se hájí, že patří k největším daňovým plátcům v Británii, kde loni zaplatilo 1,5 miliardy liber. Opět zmiňuje, že společné podniky platí daně podle britských zákonů a že mnohé z poboček jsou spící.

ActionAid použil o něco širší definice daňového ráje, zahrnuje do bilance i společnosti registrované v Irsku, které je často kritizované, že má nízké daně a nízkou kontrolu nad firmami, i americký stát Delaware, kde se sice platí daně podle amerických zákonů, ale kde je velmi jednoduché založit firmu a nejsou k tomu potřeba skoro žádné speciální doklady ani velké sumy.

Reklama

Výběr článků

Načítám