Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu za březen poklesl na 32,3 miliardy

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Přebytek zahraničního obchodu Česka dosáhl 32,3 miliardy korun, což je ve srovnání se stejným měsícem roku 2012 o 4,1 miliardy méně. Meziročně poklesl i vývoz a dovoz, jak vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Na výsledek měl pravděpodobně vliv i slabý výsledek průmyslové výroby za březen, která poklesla meziročně o šest procent,“ uvedl analytik Václav Franče z Raiffeisenbank.

Pokud jde o vývoz, ten se meziročně snížil o 7,1 procenta, dovoz pak poklesl o 6,5 procenta.

„Export i import skomírají kvůli nedostatku aktivity v domácí ekonomice, což je mnohem důležitější, než samotná bilance obchodní výměny,“ připomněl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

V porovnání s loňským březnem klesl vývoz strojů a dopravních prostředků o 11,7 procenta, jejich dovoz o 9,5 procenta. Dále se nezanedbatelně snížil vývoz silničních vozidel o 7,7 procenta a dovoz o 2,8 procenta.

Slábne vývoz automobilů

„Na první pohled pozitivní čísla však skrývají fakt, že rekordní přebytek obchodní bilance je více dílem výraznějšího poklesu dovozu než růstu vývozu,“ uvedl předseda Asociace exportérů Jiří Grund.

Jak Grund připomněl, na březnovém výrazném propadu exportu se značnou měrou podepsalo další zhoršení v oblasti vývozu automobilů a dalších dopravních prostředků. „V meziročním srovnání došlo v tomto segmentu k poklesu o více než 11 procent, což, vyjádřeno objemem, představuje snížení o 18 miliard korun,“ doplnil Grund.

„Dokud se výrazně nezlepší zahraniční poptávka po českém zboží, domácí ekonomika bude stále klouzat po dně,“ dodal Volf.

Reklama

Výběr článků

Načítám