Hlavní obsah

Unipetrol za první čtvrtletí tratil 148 miliónů korun

– Praha

Petrochemický holding Unipetrol, který se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu, vykázal v letošním prvním čtvrtletí čistou ztrátu 148 miliónů korun. Loni za stejné období dosáhla ztráta 363,1 miliónu korun.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Areál společnosti Unipetrol v Záluží u Mostu

Článek

Tržby firmy klesly v meziročním srovnání o tři procenta na 24,8 miliardy korun. Důvodem je mimo jiné klesající poptávka po palivech na maloobchodním i velkoobchodním trhu. Výsledky ovlivnila i přetrvávající recese české ekonomiky, stejně jako ekonomiky Evropské unie.

„Skupina Unipetrol pociťuje ekonomické zpomalení na snižující se poptávce po palivech na maloobchodním i velkoobchodním trhu, včetně silného konkurenčního tlaku na marže. Za dlouhodobě kritickou považujeme situaci ohledně přetrvávající šedé zóny na českém trhu s palivy,“ uvedl generální ředitel společnosti Marek Świtajewski.

Provozní výsledek podle něj kladně ovlivnil zejména segment petrochemie, kde se meziročně výrazně zlepšily petrochemické marže.

V roce 2005 se Unipetrol stal součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Čistý zisk PKN Orlen klesl v prvním čtvrtletí o 88 procent na 149 miliónů zlotých (zhruba 930 miliónů korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám