Hlavní obsah

Na prorůstová opatření uvolní ministerstvo financí dvě miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na prorůstová opatření, která bude projednávat vláda, je ministerstvo financí připraveno uvolnit dvě miliardy korun. Podle vyjádření prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka by peníze měly být využity na opravy silnic a dálnic po dlouhé zimě.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova ministerstva financí

Článek

Další miliardu přitom ministr Miroslav Kalousek (TOP 09) přislíbil podle Hanáka na „další období“. Ministerstvo ovšem uvedlo, že zatím není určeno, na jaký prorůstový program budou peníze využity.

„Zda tímto opatřením budou opravy silnic či jiné nezbytné výdaje, které bude možno označit jako prorůstové, rozhodne vláda v rámci svých politických a rozpočtových priorit,“ upozornil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Peníze na dopravní infrastrukturu jsou jedním z 19 bodů, které mají podpořit ekonomický růst a o nichž bude koncem měsíce ještě jednat tripartita.

Peníze na opravu komunikací

Uvedené peníze se do seznamu opatření podporující ekonomický růst dostaly z iniciativy ministerstva dopravy, uvedl mluvčí úřadu Tomáš Neřold s tím, že ministerstvo původně žádalo o tři miliardy. Kolik peněz nakonec dopravní resort dostane, bude záležet na rozhodnutí vlády. Podle ministerstva dopravy by tyto peníze měly směřovat na opravu dálnic, rychlostních silnic a silnic první kategorie, které má ve správě stát.

Prostřednictvím podobných mimořádných rozpočtových opatření se v minulosti řešily opravy škod po zimě běžně. Kvůli napjatým rozpočtům se ale v posledních dvou letech na mimořádné opravy peníze nenašly, uvedl Neřold. Původně Ředitelství silnic a dálnic počítalo pro letošní rok s opravami komunikací za 4,6 miliardy korun.

S ministry Kalouskem a šéfem resortu průmyslu Martinem Kubou (ODS) má Hanák na konci května či v červnu jednat o otázce podpory obnovitelných zdrojů energií.

Mezi dalšími prorůstovými body, které dnes Hanák zmínil, jsou například možnost stoprocentních odpisů na strojírenská zařízení či připravovaná opatření v dani právnických osob, tedy slevy pro firmy, které se zapojí do programu podpory technického vzdělávání.

Reklama

Výběr článků

Načítám