Hlavní obsah

Šproty z Estonska jsou zdraví nebezpečné, zjistila inspekce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Uzené šproty značky Sokra původem z Estonska, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) objevila při březnové kontrole v Globusu v Praze-Čakovicích, obsahovaly nadměrné množství nebezpečných karcinogenních látek. Jak uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva, inspekce nařídila prodejci závadnou šarži neprodleně stáhnout.

Foto: www.potravinynapranyri.cz

Uzené šproty v oleji, zn. SOKRA

Článek

Dovozcem estonských šprotů do Česka je liberecká společnost Baltaxia. Obsahovaly karcinogenní látky benzoapyren a aromatické uhlovodíky. Zatímco limity povolují přítomnost první látky v množství 4,08 mikrogramu na kilogram šprotů, v závadné šarži inspekce zjistila 6,83 mikrogramu. Pro skupinu aromatických uhlovodíků je limit 23,9 mikrogramu, analýza odhalila množství 31,04 mikrogramu na kilogram potraviny.

„Benzoapyren je součást kouře a vzniká spalováním. Důvodem vysokého obsahu je nesprávný postup při zpracování potraviny. Jednou z možností je nedodržení postupu při uzení,“ sdělil Kopřiva.

Globus stáhl všechny výrobky této šarže v množství 53 kilogramů, a na základě principu předběžné opatrnosti stáhl i další šarže, tedy téměř 110 kilogramů. Šproty se prodávají v konzervě o obsahu 160 gramů. Běžně je nabízejí i další prodejci, stejný prohřešek zjistila inspekce 28. ledna v prodejně NORMA v Ústí nad Labem.

Inspekce pravděpodobně zahájí s Globusem správní řízení. Případ také předala k došetření dozorovým orgánům v Estonsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám