Hlavní obsah

Za parazity vás nepovažuju, připomněl živnostníkům Nečas

Právo, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) během čtvrtečního setkání s živnostníky uvedl, že je nepovažuje za parazity, ale naopak za lidi, kteří si zaslouží respekt. Vláda podle předsedy vlády hodlá připravit deregulační balíček, který by měl vyřešit řadu administrativních a byrokratických překážek, jež dusí především malé a střední podniky a živnostníky.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda vlády Petr Nečas (ODS)

Článek

„Sdělil jsem jim, že je nepovažuji ani za parazity, ani za sprosté podezřelé, ale že jsou to lidé, kteří si zaslouží celospolečenský respekt za to, že živí sami sebe a své rodiny bez toho, aby natahovali ruku po státu,“ nechal se slyšet premiér v reakci na slova stínového ministra financí Jana Mládka.

Premiér uvedl, že si velmi váží této skupiny, která má na trhu práce nezastupitelné místo. Připomněl, že z více než 4,5 miliónu lidí na tomto trhu je 650 tisíc živnostníků a v malých firmách do 20 zaměstnanců je zaměstnáno více než 800 tisíc lidí. Jak dodal, vláda jim nechce komplikovat život.

Jedním z protikrizových opatření, která mají stimulovat tvorbu investic a fixního kapitálu, bude umožnění rychlých odpisů na investice ve výši 100 procent během jednoho roku. Nečas také informoval zástupce organizací sdružujících živnostníky a drobné podnikatele o plánu na zavedení moratoria na daňové sazby na dva roky. Opět se spouští také program Zelená úsporám.

Ulehčení v mnoha oblastech

Deregulační balíček bude podle premiéra obsahovat ulehčení v oblasti environmentální, další ulehčení v oblasti živnostenského zákona či v zákonech o účetnictví. Konkrétně premiér uvedl osvobození podnikatelů a živnostníků od povinnosti poskytovat údaje mnoha státním úřadům.

Podle něho není důvod, aby podklady pro evidenci a výkaznictví rozesílali tito lidé sami, ale údaje by se mohly shromažďovat v jednom úřadě, který by je poskytoval dalším státním institucím. Premiér očekává, že s náměty, jak zlepšit podnikatelské prostředí, přijdou sami živnostníci a podnikatelé.

Slabý hlas živnostníků v tripartitě

Během jednání také padlo téma tripartity. Podle Nečase je v tripartitě velmi slabě zastoupen hlas živnostníků a malých podnikatelů. „Jejich hlas je blokován nejen představiteli odborů, ale i velkých zaměstnavatelských svazů v čele se svazem průmyslu a dopravy. Já to nesu velmi nelibě,“ prohlásil premiér.

„Pokud by nadále představitelé velkých podniků a odborů trvali na tom, že nechtějí nikoho do tohoto sociálního dialogu připustit, pak použijeme něco, co bych nazval politickým bypassem, tzn. vedle jednání tripartity, budu chtít mít velmi intenzivní dialog s představiteli malých podniků a živnostníků,“ dodal Nečas.

Reklama

Výběr článků

Načítám