Hlavní obsah

Stávka v Lufthanse poslala na zem stovky letů, Česko nevyjímaje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německé aerolinie Lufthansa kvůli čtvrteční stávce zaměstnanců na šesti německých letištích zrušily na 700 letů. Odboráři ze svazu Verdi požadují zvýšení mezd a záruku zachování pracovních míst. Protest se dotkne i spojů s Prahou. Zrušeno jich bylo zatím čtrnáct. Po 12. hodině se provoz mezi Českem a letišti v Německu obnoví, uvedla mluvčí pražského letiště Eva Krejčí.

Článek

Varovná stávka začala v pět hodin ráno a postupně se do ní zapojili odboráři Lutfhansy na letištích ve Frankfurtu nad Mohanem, Mnichově, Berlíně-Tegelu, Hamburku, Kolíně nad Rýnem a Düsseldorfu. Skončit by měla v poledne, výpadky v letovém provozu aerolinií se ale očekávají až do podvečera.

Odborový svaz Verdi, který zastupuje 33 000 zaměstnanců Lufthansy, požaduje zvýšení mezd pro pozemní personál tří dceřiných společností aerolinií a cateringového oddělení o 5,2 procenta v průběhu 12 měsíců a záruky, že Lufthansa zachová pracovní místa. Firma na to však odmítá přistoupit. V rámci chytané restrukturalizace chce naopak propouštět a zmrazila investice.

Pracovat o hodinu víc

Provozní zisk Lufthansy loni klesl o 36 procent na 524 miliónů eur (zhruba 13,4 miliardy korun) kvůli vysokým cenám pohonných hmot a mimořádným výdajům. Jako součást úsporného programu žádá společnost po zaměstnancích, aby týdně pracovali o hodinu navíc.

„Požadavek zaměstnavatele považujeme za provokaci vůči odborům,“ prohlásila představitelka Verdi Janine Peltierová. V pátek se mají odboráři sejít se zástupci Lufthansy ke druhému kolu rozhovorů o nové tarifní smlouvě. Šanci na rychlou dohodu považuje Peltierová za minimální. Mluvčí aerolinií naopak označil čtvrteční protest odborářů za „zcela zbytečný a nepřiměřený“.

Reklama

Výběr článků

Načítám