Hlavní obsah

Bill Gates zkritizoval kapitalismus: na plešatost jde víc peněz než na malárii

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V současnosti druhý nejbohatší člověk planety, zakladatel Microsoftu Bill Gates podrobil tvrdé kritice kapitalismus jako systém, který umožňuje, aby byl například výzkum mužské plešatosti štědřeji financován než boj s malárií. Uvedl to tento týden na konferenci v Londýně, kde představil svůj filantropický projekt na vymýcení této tropické nemoci.

Foto: Reuters

Bill Gates

Článek

Kapitalismus podle Gatese způsobuje, že se lépe daří vybírat peníze na projekty řešící triviální problémy bohatých lidí, zatímco se neřeší globální zdravotnické výzvy a epidemie decimující chudé.

Na konferenci Velké globální výzvy pořádané Královskou inženýrskou akademií v Londýně hovořil o svém záměru získat finanční prostředky na boj s malárií. Podle svých slov je s požadavkem na finanční příspěvek k této věci odbýván právě proto, že lidé, kteří by mohli přispět, žijí v bohatých zemích a tento problém je netrápí.

"Vakcína proti malárii je z humanitárního hlediska nutností. Ale nedostává se jí v podstatě žádného financování. Zatímco když budete pracovat na výzkumu mužské plešatosti nebo podobných věcech, dostanete díky hlasu trhu řádově více finančních prostředků než na nějakou malárii," prohlásil Gates.

"Naše priority zkreslují imperativy trhu," řekl miliardář Gates. Dodal, že k nápravě tohoto nepoměru je potřeba vyřešit tuto "vadu čistě kapitalistického přístupu".

Gates, jehož majetek činí zhruba 67 miliard dolarů, si tak vzal na mušku právě systém, který vedl k jeho úspěchu. Od roku 2008, kdy předal vedení Microsoftu, se spolu s manželkou Melindou zabývá filantropickou činností. Není prvním miliardářem, který rozbíjí žebřík, po kterém se vyšplhal k majetku. Kapitalismus jako systém plodící nerovnost mezi lidmi kritizovali například podnikatel Richard Branson, filmař George Lucas nebo investoři Warren Buffett či George Soros.

Reklama

Související články

Na světě je 1453 dolarových miliardářů

Populace dolarových miliardářů na světě čítá 1453 lidí. Tvrdí to alespoň nový přehled The Hurun Report vydaný v Číně. Jejich majetky představují úhrnné...

Výběr článků

Načítám