Hlavní obsah

Firmy v Česku neplánují ani propouštět, ani nabírat nové lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tuzemský pracovní trh výrazných změn v letošním druhém čtvrtletí podle všeho nedozná, zaměstnavatelé totiž neplánují výrazněji měnit počty svých zaměstnanců. Propouštět a nabírat lidi chce stejný počet firem, vyplývá ze studie Manpower Index trhu práce. Pro letošní první čtvrtletí plánovalo více firem pracovníky propouštět.

Článek

Nárůst počtu zaměstnanců předpovídá pět procent zaměstnavatelů, propouštění rovněž pět procent. Celkem 90 procent firem nepředpokládá žádné změny. Čistý index trhu práce tak má pro druhé čtvrtletí hodnotu nula. V předchozím čtvrtletí byl index minus osm, nárůst očekávala tři procenta firem a pokles 11 procent. Po sezónním očištění je index pro druhé čtvrtletí minus jedna.

„Výsledky našeho průzkumu pro druhé čtvrtletí ukazují pokračující opatrnost zaměstnavatelů i přesto, že začíná sezóna pro zemědělství, stavebnictví a cestovní ruch," uvedla generální ředitelka ManpowerGroup Jaroslava Rezlerová.

Nejsilnější náborové aktivity hlásí odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody a odvětví ubytování a stravování. Naopak nejhorší situaci na trhu práce hlásí odvětví dopravy, skladování a logistiky.

Z globálního průzkumu pak vyplývá, že nejistota zaměstnavatelů přetrvává na celém světě. Nejlepší předpověď je v Brazílii, Tchaj-wanu, Turecku a Indii. Naopak nejslabší náborové prostředí očekávají zaměstnavatelé v Řecku, Itálii, Španělsku a Nizozemsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám