Hlavní obsah

Dluhy domácností v lednu klesly, poprvé za 11 let

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se v lednu oproti prosinci snížily o 2,6 miliardy korun na 1,16 biliónu korun. Jedná se o první pokles od září 2001. V porovnání s loňským lednem nicméně vystoupaly o 42 miliard korun, informovala Česká národní banka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pro srovnání, v září 2001 dosahovala výše zadlužení českých domácností 123,6 miliardy korun. „To, že se zadluženost českých domácností v lednu snížila, blýskání na lepší časy moc nepotvrzuje,“ uvedl pro Novinky analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. Zároveň připomněl, že v meziročním srovnání zadluženost stoupla pouze o necelá čtyři procenta, což je nejnižší nárůst od srpna 2000, tedy za více jak 12 let.

„Zvyšování zadlužení samo o sobě není negativní trend. Jde o to, aby domácnosti vypůjčené peníze investovaly do něčeho smysluplného, což se z větší míry děje – domácnosti investují převážně do bydlení,“ sdělil pro Novinky analytik Václav Franče z Raiffeisenbank.

„Nemyslím si, že by šlo o náznak nějakého zlepšení finanční situace domácností,“ řekl Novinkám analytik Jiří Šimara ze společnosti Cyrrus. Naopak to podle něj svědčí o rostoucích obavách z budoucího vývoje, a tedy o silnější averzi k zadlužení.

„Zpomalení úvěrové aktivity domácností dávám částečně do souvislosti s jejich méně příznivou příjmovou situací oproti dřívějším letům,“ uvedl ekonom Pavel Sobíšek z Unicredit Bank. Podle něj je rovněž důležité, zda nižší objem půjček od bank nebyl kompenzován zvýšením zadlužení vůči nebankovním společnostem, a to za vyšší cenu.

Pokud jde o podniky, ty své dluhy oproti prosinci navýšily o 16 miliard korun na 976,5 miliardy korun. V porovnání s lednem 2012 se jednalo o 23miliardový nárůst.

S recesí se úvěrová aktivita tlumí

„Obecně platí, že pokud se ekonomice daří, tak se poskytuje více úvěrů firmám i domácnostem. Naopak, pokud je recese, tak se úvěrová aktivita snižuje,“ vysvětlil Novák. Většinou se tak centrální banka snaží snížit úrokové sazby, zlevnit úvěry a nastartovat opět hospodářský růst.

„To se ovšem v současnosti u nás nedaří, ani když jsou úrokové sazby na hypotéky a firemní úvěry nejnižší v historii,“ nastínil Novák s tím, že problémy, se kterými se česká ekonomika v současnosti potýká, navíc nízké úrokové sazby nevyřeší.

„Tyto problémy, zmíním alespoň jeden globální – trvalý odliv pracovních míst z Evropy a z USA směrem do rozvojových zemí, jsou totiž s velké části mimo nástroje měnové politiky České národní banky,“ doplnil Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám