Hlavní obsah

Do třetího pilíře loni vstoupilo 550 tisíc lidí, penzijní fondy vydělaly pět miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na důchod si prostřednictvím penzijního připojištění, tedy třetího důchodové pilíře, loni spořilo už 5,15 miliónu Čechů, o více než 550 tisíc lidí víc než na konci roku 2011. Informovala o tom Asociace penzijních fondů s tím, že meziročně vzrostl loni fondům zisk o šest procent na 4,83 miliardy korun.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto

Článek

Úspory tvořené vklady účastníků, jejich zaměstnavatelů, státními příspěvky a zhodnocením ve fondech dosáhly 246,6 miliardy korun. Vzrostly tak během loňského roku o šest procent.

Jen v posledním čtvrtletí loňského roku se zvýšil počet Čechů spořících si na důchod v rámci penzijního připojištění o více 474 000.

Lidé nechtěli přijít o dosavadní výhody 

Důvodem byla končící možnost sjednání si penzijního připojištění se všemi dosavadními výhodami. S koncem listopadu tato možnost nenávratně skončila a těm, kteří penzijní připojištění dosud neměli, zůstala jen jeho reformovaná podoba, která odstartovala letos 1. ledna.

„Zájem o účast v penzijním připojištění do 4. čtvrtletí roku souvisel se zákonnou lhůtou, která omezila možnost uzavřít smlouvu právě do konce listopadu,“ potvrdil prezident Asociace penzijních fondů Karel Svoboda. Penzijní fondy byly podle něj na tuto alternativu připraveny a i tento mimořádný nárůst smluv bez problémů zvládly.

Průměrná výše vkladů účastníků vzrostla o 3,6 procenta na 465 korun. „Očekáváme, že úprava v poskytování státního příspěvku, účinná od ledna 2013, povede v letošním roce také ke zvyšování příspěvků účastníků, které by měly být minimálně 300 korun měsíčně právě z důvodu nároku na státní příspěvek,“ dodal Svoboda.

Od ledna 2013 je u staršího i nového penzijního připojištění možnost získat při úložce tisíc a více korun státní příspěvek 230 korun měsíčně. Na rozdíl od dřívějšího stavu ale do úložky, která nedosáhne 300 korun, nebude příspěvek státu žádný.

Rekordní zájem o zřízení staršího typu penzijního připojištění za výhodných podmínek, tj. s garancí nezáporného zhodnocení a s výsluhovou penzí, díky které lze až polovinu prostředků vybrat již po 15 letech spoření, zaznamenaly loni na podzim všechny penzijní fondy.

V rámci nové úpravy byli účastníci se smlouvami uzavřenými do loňského listopadu automaticky převedeni do tzv. transformovaného fondu, ve kterém jim budou zachovány všechny dřívější nároky. Výhodou dosavadních smluv je i to, že k penězům se účastník připojištění může dostat už v šedesáti letech. Nově to bude až po dosažení důchodového věku.

Noví zájemci o připojištění do transformovaného fondu už vstoupit moci nebudou. Od ledna zato mají přístup do tzv. účastnických fondů, které na rozdíl od současných fondů budou mít větší možnosti investování. V nových fondech se však úspory mohou i znehodnotit.

Zájem o nové produkty je zatím slabý  

Do nového penzijního připojištění, tzv. doplňkového penzijního spoření, zatím vstoupilo jen několik málo tisíc lidí. Podobně jako do nově vzniklého druhého pilíře, který je vlajkovou lodí vládní reformy penzí.

Druhý pilíř, nebo-li důchodové spoření, umožňuje vyvést tři procenta sociálního pojistného z povinného státního (prvního) pilíře na soukromý účet účastníka. Ovšem jen za předpokladu, že sám bude spořit každý měsíc dvě procenta ze své hrubé mzdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám