Hlavní obsah

Španělská důchodkyně vyhrála tvrdý boj s úřady, stěhovat se nemusí

Novinky, pit

Masovou kampaň ve Španělsku vyvolal příběh pětaosmdesátileté důchodkyně Aurelie Reyové. Za ženu z přístavního města La Coruňa na severozápadě země, která se měla z nařízení úřadů vystěhovat ze svého bytu, se postavili odboráři i hasiči. Penzistka už nedokázala ze svého příjmu platit měsíční nájemné ve výši 126 eur (zhruba 3213 korun). Soudce po kampani ale nařízení o jejím nuceném odchodu z bytu pozastavil.

Foto: Reuters

Protesty ve Španělsku proti úsporným opatřením vlády nejsou ničím výjimečným.

Článek

Paní Aurelia žije ve svém bytě od roku 1979 a v současné době musí vyjít s měsíčním důchodem 356 eur (asi 9000 korun), z čehož třetinu vydává na nájemné. Úřady jí nabídly možnost přestěhovat se do dvou různých domů s pečovatelskou službou, ale ona odmítla, uvedl list The Telegraph.

Aby se zabránilo jejímu vystěhování, tábořili dokonce někteří lidé dva týdny před domem, v němž stará dáma bydlí. Minulý týden měli provést soudní rozhodnutí o vystěhování povolaní hasiči, kteří ale příkaz odmítli provést a připojili se k demonstrujícím.

V souvislosti s tím hasičské, policejní a dokonce i zámečnické odbory vydaly prohlášení, že se odmítají podílet na násilném vystěhování kvůli neplacení nájemného. V únoru dorazila do parlamentu petice podepsaná 150 000 Španěly, aby byla nucená vystěhování zcela ukončena.

Nucená vystěhování patří k negativním rysům recesí drceného Španělska, v němž se míra nezaměstnanosti pohybuje aktuálně na 27 procentech. Jen v letošním roce kvůli tomu spáchali sebevraždu minimálně čtyři lidé. Podle odhadů bylo nuceně vystěhováno od roku 2008 zhruba 400 000 Španělů.

Konzervativní vláda premiéra Mariana Rajoye loni v listopadu oznámila, že pozastaví vystěhování na dobu dvou let pro nejvíce „ohrožené“ obyvatele, kam spadají rodiny s malými dětmi, zdravotně postižení nebo dlouhodobě nezaměstnaní.

Reklama

Výběr článků

Načítám