Hlavní obsah

Zimbabwský prezident dostal k narozeninám 89 krav

Novinky, pit
Harare

Zimbabwský prezident Robert Mugabe, jenž ve čtvrtek oslavil úctyhodných 89 let, dostal od guvernéra tamní centrální banky Gideona Gonoa stádo 89 krav. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na zimbabwský list The Herald.

Foto: Philimon Bulawayo , Reuters

Zimbabwský prezident Robert Mugabe

Článek

„Prezident Mugabe je nadále duševně i fyzicky fit a s každým dnem zraje jako dobré víno,“ píše v úvodníku The Herald.

Mugabe se dostal k moci v roce 1980, kdy země získala nezávislost na Británii. Je tak nejdéle vládnoucím vůdcem na černém kontinentu, nejprve ve funkci premiéra a následně prezidenta. Do politického důchodu se rozhodně nechystá, neboť hodlá opět kandidovat v letošních prezidentských volbách.

Mugabeho zdravotní stav byl předmětem mnoha spekulací, zejména v souvislosti se zprávami amerických diplomatů zveřejněných serverem WikiLeaks. Podle nich trpí Mugabe rakovinou prostaty.

Veřejná oslava narozenin je naplánovaná na 2. března ve městě Bindura na severovýchodě země, kde na tamním stadionu vystoupí nejrůznější zpěváci a kapely. Oslavy by měly podle organizátorů vyjít na 600 000 dolarů (zhruba 11,4 miliónu korun).

Hladová diamantová mocnost

Zimbabwe má bohatá diamantová naleziště a jen za loňský rok země z jejich prodeje získala 685 miliónů dolarů (zhruba 13 miliard korun). Opoziční politici ale poukazují na skutečnost, že značná část těchto peněz končí na účtech Mugabeho a jeho spolupracovníků z jeho strany Zanu-PF.

Zimbawská ekonomika by měla podle odhadů v letošním roce růst o pět procent poté, co země v důsledku hyperinflace umožnila peněžní směnu také v jihoafrických randech a amerických dolarech.

Podle zprávy OSN však 1,7 miliónu lidí v této 13miliónové zemi čelí hladu a na potravinovou pomoc pro ně bude letos potřeba 131 miliónů dolarů (asi 2,5 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám