Hlavní obsah

Neúspěšné solární sdružení chystá žalobu na stát, požaduje 5,5 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sdružení neúspěšných investorů fotovoltaických elektráren (SNIFE) se chystá žalovat Českou republiku o 5,5 miliardy korun. Důvodem jsou zmařené investice do solárních elektráren. Kvůli prudkému snížení výkupních cen elektřiny na přelomu let 2010 a 2011 totiž museli podnikatelé zrušit své projekty, u nichž žádali o připojení k síti o dva roky dříve.

Článek

Podle předsedy SNIFE Vladimíra Cibulky se stát snažil vysokými výkupními cenami přimět investory k vybudování solárních elektráren, aby se podařilo naplnit cíle směrnice Evropské unie o podílu obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny.

Podnikatelé nyní sdružení SNIFE investovali do přípravy projektů, ale museli je zrušit, když se výkupní cena elektřiny snížila z 12 150 korun na 5500 korun za megawatthodinu a investice do elektráren přestaly být návratné.

Stížnosti doma i u Evropské komise

Podle Cibulky řada podnikatelů přišla kvůli zrušení projektů o své životní úspory. SNIFE se chce se žalobou obrátit na české soudy, zároveň si stěžovalo u Evropské komise. Podle sdružení Česko neplní některá ustanovení směrnice, která stanovuje cíle pro posílení podílu obnovitelných zdrojů na celkové energetické produkci.

Cibulka připustil, že rychlý rozvoj velkých solárních parků v roce 2010 vedl k vysokým nákladům na státní rozpočet. Jedním dechem však dodává, že politici to věděli, na situaci ale nereagovali a neřešili rostoucí problém.

SNIFE sdružuje 27 podnikatelů, kteří plánovali převážně menší elektrárny. Zařízení, která se chystali postavit, měla mít dohromady instalovaný výkon 55 megawattů. Největší solární parky v Česku mají instalovaný výkon přes 30 megawattů.

Reklama

Výběr článků

Načítám