Hlavní obsah

V černobylské elektrárně se zhroutily zdi a střecha

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

V černobylské jaderné elektrárně došlo v úterý pozdě večer k částečnému zhroucení zdí a střechy ve strojovně čtvrtého energetického bloku. Informaci přinesla agentura RIA Novosti s tím, že důvodem bylo množství sněhu ležícího na střeše.

Foto: Gleb Garanich/Files, Reuters

Graffiti na zdi v liduprázdném městě Pripjať. Na pozadí zapečetěný havarovaný čtvrtý blok elektrárny Černobyl.

Článek

Poškozená oblast čítá zhruba 600 metrů čtverečních. Podle dostupných informací se úroveň radiace nezměnila, hlášeni nejsou žádní zranění či mrtví.

„Zdraví ani životy obyvatelstva nejsou v ohrožení,“ uvedlo ministerstvo pro mimořádné události.

Černobyl

Nehoda se stala v části původní elektrárny, nikoli v takzvaném sarkofágu postaveném po nehodě, ke které došlo v dubnu 1986. V důsledku výbuchu na čtvrtém reaktorovém bloku se tehdy do ovzduší uvolnilo množství radiace, která zamořila četné oblasti v Rusku, Ukrajině nebo v Bělorusku.

Radioaktivní kontaminace byla hlášena i na severu Švédska či ve Velké Británii. V důsledku havárie bylo z bezprostřední blízkosti evakuováno přibližně 130 000 lidí.

V současné době se buduje nový sarkofág, který překryje původní postavený po nehodě nad čtvrtým blokem. Podle odborníků lze totiž počítat v brzké době s tím, že se začne rozpadat, což by mohlo způsobit únik radioaktivního záření. Nový sarkofág ve tvaru oblouku by měl přinést zabezpečení na zhruba sto let.

Reklama

Výběr článků

Načítám