Hlavní obsah

Provozovatel Billy a Penny Marketu vyfasoval pokutu téměř 24 miliónů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Společnost Rewe, která provozuje supermarkety Billa a Penny Market, dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu skoro 23,9 miliónu korun. Rewe totiž nedodržela závazky, kterými antimonopolní úřad podmínil spojení se supermarkety Plus. Rewe proti rozhodnutí podala rozklad a o platnosti pokuty bude rozhodovat předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

ÚOHS

Článek

Úřad v roce 2008 rozhodoval o návrhu povolení spojení společností Rewe a Plus-Discount. „Ve správním řízení bylo zjištěno, že tato fúze, která propojila obchodní řetězce Billa a Penny Market s prodejnami Plus, by na některých lokálních trzích mohla narušit hospodářskou soutěž,“ připomněl Rafaj.

Společnost Rewe následně nabídla, že odprodá čtyři supermarkety v dotčených regionech. „ÚOHS po zhodnocení předložených závazků konstatoval, že jsou dostatečné k odstranění obav z narušení hospodářské soutěže a pod podmínkou splnění těchto závazků fúzi povolil,“ sdělil Rafaj s tím, že k odprodeji uvedených supermarketů třetí straně mělo dojít do jednoho roku od vydání rozhodnutí.

Společnost Rewe ovšem v roce 2009 a 2010 několikrát v souladu s rozhodnutím požádala o odklad a přehodnocení závazků. Úřad jí částečně vyhověl, nicméně ani upravené závazky Rewe nerealizovala. Na konci roku 2010 bylo proto zahájeno správní řízení kvůli nesplnění závazků.

Reklama

Výběr článků

Načítám