Hlavní obsah

Irsko likviduje problémovou banku, aby se zbavilo vysokých splátek za garance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin

Irská vláda na mimořádném nočním zasedání rozhodla o likvidaci nástupnické organizace finančního ústavu Anglo Irish Bank. Připravila si tak půdu pro změnu podmínek splácení obrovského dluhu, který jí vznikl na začátku globální finanční krize, když se neopatrně zaručila za celý bankovní sektor Irska. Vládní návrh nad ránem schválily obě komory parlamentu a podepsal prezident.

Foto: Reuters

Také v Irsku se kvůli úsporným opatřením demonstrovalo.

Článek

Vláda celý proces naplánovala bleskově v průběhu středečního večera. Vše se totiž muselo stihnout do čtvrtečního rána, než začnou fungovat soudy.

Vláda měla totiž obavy, že kdyby schvalování trvalo více než jeden den, do hry by vstoupili soukromí věřitelé a proces by se snažili napadnout. Vláda ale ještě přesto musí vyčkat na stanovisko Evropské centrální banky (ECB), které se očekává během čtvrtka.

Anglo Irish Bank a její kontroverzní úvěrová politika se staly synonymem finanční krize Irska. Právě kvůli potížím této banky se vláda v roce 2008 zaručila za celý bankovní sektor, což se jí později krutě vymstilo. V roce 2010 byla situace tak vážná, že se Irsko stalo po Řecku druhou zemí eurozóny, která byla nucena požádat o mezinárodní finanční pomoc.

Neúnosná splátka

Kvůli záruce za svůj bankovní sektor musí teď Irsko splácet dlužní úpis ve výši zhruba 28 miliard eur (asi 720,6 miliardy korun). Platit by mělo v ročních splátkách až do roku 2023. Roční splátka vychází na téměř 3,1 miliardy eur (asi 79,8 miliardy korun), což je pro zhruba čtyřmiliónové Irsko dlouhodobě neúnosné. Do roku 2031 musí země platit rovněž menší částky globálním věřitelům, takže celkový dluh včetně úroků dosahuje asi 48 miliard eur (asi 1,2 biliónu korun).

Likvidace nástupnické organizace Anglo Irish Bank, která nese název Irish Bank Resolution Corporation (IBRC), má Irsku pomoci vysokých splátek se zbavit a vyjednat si u ECB nový splátkový kalendář. Pokud ECB irské vládě vyhoví, většina bilance IBRC po likvidaci přejde na irskou centrální banku (CBI).

Reklama

Výběr článků

Načítám