Hlavní obsah

Panasonic hlásí návrat k zisku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonský výrobce elektroniky Panasonic se ve třetím fiskálním čtvrtletí vrátil k zisku. Firma s cílem vylepšit své hospodaření se chce v budoucnu více věnovat domácím spotřebičům, bateriím a další elektronice. Výsledky podpořil i slabší jen.

Foto: ČTK/AP

Poptávka po plochých televizorech podle Panasoniku klesá.

Článek

ČTK v pátek uvedla, že Panasonic hodlá opustit ztrátovou výrobu televizorů, to ale zástupci firmy popřeli. S audio a video elektronikou končí společnost Philips Electronics, která tuto divizi prodala za 150 miliónů eur (3,85 miliardy Kč) firmě Funai.  [celá zpráva]

Provozní zisk za tři měsíce do konce prosince činil 34,6 miliardy jenů (zhruba 7,1 miliardy korun) ve srovnání se ztrátou 8,1 miliardy jenů ve stejném období předchozího roku.

Příjmy se snížily o osm procent na 1,8 biliónu jenů. Panasonic upřesnil, že klesá poptávka po plochých televizorech, digitálních produktech a přístrojích. Roste však prodej osvětlení LED a vybavení pro automobily. Čistý zisk pak činil 61,4 miliardy jenů proti ztrátě 698 miliard jenů v předchozích třech měsících a 197,6 miliardy jenů před rokem.

Za celý fiskální rok Panasonic očekává ztrátu

Za devět měsíců fiskálního roku firma vykázala provozní zisk 121,95 miliardy jenů. Výrobce televizorů Viera či fotoaparátů Lumix rovněž potvrdil svůj výhled na celý rok do konce března. Počítá s provozním ziskem 140 miliard jenů.

Panasonic však stále za celý fiskální rok očekává čistou ztrátu 765 miliard jenů. Ta bude druhá nejvyšší v historii společnosti. Mohou za to odpisy nehmotného majetku a jmění v mobilní a energetické divizi a také daně.

Panasonic loni oznámil odchod ze svého závodu v Žatci, kde vyráběl LCD obrazovky. V Česku má ještě další dva závody, v Plzni a Pardubicích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám