Hlavní obsah

Philips končí s audio a video elektronikou, výrobní centrum prodá společnosti Funai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemská společnost Philips Electronics prodá svou výrobu spotřební audio a video techniky japonské firmě Funai za 150 miliónů eur (3,85 miliardy Kč). Philips to sdělil v rámci zprávy o výsledcích hospodaření za poslední čtvrtletí. Největší evropský výrobce elektroniky tak po odchodu z produkce televizorů odchází z dalšího svého tradičního oboru a zaměří se na ziskovější segmenty domácích spotřebičů, zdravotnické techniky a osvětlení.

Článek

Philips se před rokem zbavil ztrátové výroby televizorů, kterou přesunul do společného podniku s hongkongskou firmou TPV. Nizozemská skupina po léta ve spotřební audiovizuální elektronice ztrácela pozice ve prospěch levnější asijské konkurence. Divize spotřební elektroniky Philips se bude nyní zaměřovat na toastery, holicí strojky, odšťavňovače nebo kávovary.

"Touto transakcí činíme další krok v přetváření portfolia produktů pro životní styl a měníme Philips ve vedoucí technologickou společnost v oboru produktů pro zdraví a životní pohodu," uvedl ve firemní zprávě generální ředitel Philips Frans van Houten.

Společnost ve čtvrtém čtvrtletí vykázala čistou ztrátu 355 miliónů eur. Tu firma signalizovala v prosinci jako důsledek odpisu 509 miliónů eur k pokrytí pokuty, uvalené Evropskou unií na firmu za kartelové praktiky na trhu televizorů.

Základní ziskovost vyjádřená ziskem před zdaněním, splátkou úroků a odpisy (EBITA) dosáhla 875 miliónů eur, což bylo podle agentury Reuters mírně nad očekáváním analytiků. Tržby společnosti vzrostly meziročně o sedm procent na 7,16 miliardy eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám