Hlavní obsah

Na dostavbu trasy metra A dostane Praha dotaci 7,4 miliardy korun

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Evropská komise schválila ve středu dotaci na dostavbu pražského metra na trase A ve výši 7,4 miliardy korun. Evropská dotace tak tvoří třetinu celkové částky na výstavbu metra z Dejvické do Motola, uvedl mluvčí Dopravního podniku Praha (DPP) Petr Vorlíček. Celkové náklady jsou totiž plánovány v maximální výši 22 miliard korun.

Foto: Petr Janiš, Právo

Zájemci v rozestavěných tunelech pražského metra A do Motola

Článek

„Jednání s Evropskou komisí byla náročná, nakonec se nám však podařilo schvalovací proces úspěšně dokončit. Získaná dotace tak významně napomůže rozpočtu Dopravního podniku,“ sdělil Josef Nosek, náměstek primátora pro oblast dopravy. Schvalovací proces trval 16 měsíců.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Podle generálního ředitele DPP Milana Křístka prodloužení metra A do Motola ocení jak statisíce Pražanů, kteří bydlí na Praze 5 a 6, tak i návštěvníci Fakultní nemocnice Motol z celých Čech.

Nový úsek metra A je dlouhý šest kilometrů a na trase vzniknou čtyři nové stanice – Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol. Prodloužení metra by mělo být zprovozněno ve druhém pololetí roku 2014.

Nově postavený úsek přitom zrychlí cestu z centra města do stanice Motol o polovinu, tedy z půl na čtvrt hodiny. Navíc pomůže zlepšit i dopravní situaci v oblasti sídlišť Petřiny a Červený vrch.

Díky zprovoznění nového metra se také podstatně sníží počet autobusů kolem Vítězného náměstí (tzv. Kulaťáku) poté, co bude autobusový terminál posunut směrem ke stanici Veleslavín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám