Hlavní obsah

Nové naleziště ropy může katapultovat Austrálii těsně za Saúdskou Arábii

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se světovými zásobami ropy to nemusí být až tak zlé. Nové ložisko objevené v Austrálii by mohlo podle prvního průzkumu břidlicových vrstev zemi posunout v objemu vytěžitelných zásob ropy těsně za světovou jedničku - Saúdskou Arábii s 265 miliardami barelů. Nejvyšší odhady pro Austrálii mluví o 233 miliardách barelů ropy.

Článek

Zdrojem nadějí jsou, podobně jako jinde na světě, ropné břidlice objevené na jihu Austrálie v pánvi u Coober Pady. Jde vrstvy hornin, které obsahují organický materiál, který se při zpracování mění na ropu.

Odhaduje se, že světové zásoby ropy, jež by při současné spotřebě měly být vyčerpány během 46 let, jsou ve skutečnosti dvojnásobné. Dříve ovšem těžba ropných břidlic nebyla efektivní. Nyní se o ní jako o možnosti mluví i v dalších zemích. Spojené sáty mají díky ropným břidlicím v objemu těžby ropy překonat Saúdskou Arábii.

„Ropné břidlice se mohou stát klíčovým prostředkem pro zajištění energetické bezpečnosti Austrálie v současnosti i budoucnosti,“ slibuje zpráva společnosti Linc Energy. Ovšem odhady výnosnosti naleziště mají velký rozptyl od maximálních 233 miliard barelů po minimálně 3,5 miliardy barelů.

Linc Energy nyní hledá investičního partnera pro další průzkum, který by upřesnil množství zásob. Náklady se odhadují na 150 až 300 miliónů dolarů. Možný výnos se pak odhaduje na 20 biliónů dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám