Hlavní obsah

Řecko si oddechlo, eurozóna odblokovala miliardy eur půjček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Řecku spadl kámen ze srdce. Ministři financí zemí eurozóny se totiž na čtvrtečním mimořádném zasedání v Bruselu rozhodli uvolnit přes 34 miliard eur (více než 860 miliard korun) ve formě půjček pro tuto krizí drcenou jihoevropskou zemí, které byly blokovány od léta. Peníze by měly dorazit ještě v prosinci.

Foto: Str, Reuters

Lucemburský premiér a šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker

Článek

Atény tyto peníze nezbytně potřebují. Kdyby je nezískaly, hrozil by jim chaotický bankrot. Rozhodnutí ministrů se očekávalo.

Šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker řekl, že peníze z balíku ve výši celkem 34,4 miliardy eur do Řecka začnou proudit už příští týden. Peníze by měly zamířit například na rekapitalizaci řeckých bank. Další prostředky pak Atény získají na počátku příštího roku.

Eurokomisař Olli Rehn podotkl, že toto rozhodnutí ukončí mnoho měsíců trvající období nejistoty. K tomu, aby mezinárodní věřitelé další půjčky schválili, museli Řekové přistoupit k řadě dalších úspor a reforem. Jednání také komplikovala otázka udržitelnosti řeckého dluhu.

Řecká ekonomika se nachází v dlouhodobé recesi. Zemi mimo jiné sužuje vysoká nezaměstnanost, která ve třetím čtvrtletí vystoupala na 24,8 procenta. Mezi mladými lidmi pak přesahuje 50procentní hranici.

Reklama

Výběr článků

Načítám