Hlavní obsah

Jsme minimálně stejně dobří jako Westinghouse, tvrdí zájemce o dostavbu Temelína

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Ruské jaderné technologie jsou na světové špičce a nabídka na výstavbu dalších dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín, předložená česko-ruský konsorciem MIR.1200 je konkurenceschopná a minimálně rovnocenná té, co předkládá americká firma Westinghouse. Při středečním setkání s novináři v Českých Budějovicích to uvedl předseda představenstva a generální ředitel společnosti Škoda JS Miroslav Fiala.

Foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Podotkl, že Škoda JS je lídrem konsorcia, v němž jsou ještě ruské firmy Atomstrojexport a Gidropress).

„Naše společnost patří ke světové špičce v jaderné energetice a podle ruského projektu už vyrobila s technologií VVER 24 kompletních reaktorů. Co považuji za významné je, že naprostou většinu komponentů potřebných pro výstavbu dalších dvou temelínských bloků dodají v případě našeho úspěchu v tendru české firmy,“ konstatoval Fiala.

Za klíčové ale považuje, že v případě úspěchu konsorcia vznikne v ČR nových deset tisíc pracovních míst a dalších několik desítek tisíc lidí získá garanci zaměstnání prostřednictvím subdodavatelských firem. Kolem 75 procent dodávek zařízení a služeb z celkové hodnoty projektu by podle něj zajišťovaly české firmy. Na stavební části by se pak měla klíčovou měrou podílet společnost Hochtief.

Lobbing k podobným zakázkám patří

Na dotaz, jak vnímají představitelé konsorcia lobbing ministryně zahraničí spojených států Hillary Clintonové ve prospěch Westinghouse, uvedl viceprezident ruské státní korporace pro jadernou energii Rosatom Leoš Tomíček, že je naprosto přirozené a normální, že stát podporuje firmu ze své země, která se o tak velkou zakázku uchází. [celá zpráva]

„Nemůžeme přece od paní Clintonové očekávat, že řekne, nabízíme vám druhý nejlepší projekt,“ uvedl s lehkým úsměvem Tomíček.

Jaderný expert a bývalý ředitel JETE František Hezoučký zdůraznil, že bezpečnostní technologie jsou u všech tří uchazečů, včetně vyřazené francouzské Arevy  na vysoké úrovni a u MIRu  je ještě navíc posílena vedle pasivní i aktivní složka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám