Hlavní obsah

Westinghouse je pro Temelín nejlepší, otevřeně lobbovala Clintonová v Praze

Novinky, val, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová zahájila svou krátkou pondělní návštěvu v Praze setkáním se svým českým protějškem Karlem Schwarzenbergem. Bavili se mimo jiné o dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Clintonová bez rozpaků uvedla, že lobbovala za americkou společnost Westinghouse.

Clintonová u nás prosazuje firmu WestinghouseVideo: Novinky

 
Článek

„Nestydíme se za to, že lobujeme za Westinghouse, protože právě tato společnost zaručuje ten nejlepší projekt z hlediska technologie a bezpečnosti,“ uvedla Clintonová, která po poledni opět odlétá z Prahy. Slíbila, že projekt by přinesl také více pracovních příležitostí. „Skutečně by to byl ten nejlepší krok pro Českou republiku,“ dodala.

Clintonová uvedla, že by Spojené státy nadále rády rozšiřovaly svou spolupráci v Evropě. Na adresu České republiky uvedla, že je středoevropskou jedničkou z hlediska snahy o prosazení bezpečné jaderné energie.

Spolu s českým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) probrala Clintonová podle svých slov řadu témat, vyzdvihla například roli českých vojáků v Afghánistánu i jejich předchozí působení v jiných misích.

Schwarzenberg si naopak pochválil, že spolu obě strany jednaly otevřeně a na rovinu. „Opravdu jsme měli velmi důkladnou diskusi, která byla velmi otevřená, velmi přátelská,“ řekl.

Nečas: Nejlepší nabídka vyhraje

Clintonová se setkala také s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Stejně jako s ministrem zahraničí Schwarzenbergem s ním probrala během třičtvrtěhodinového jednání situaci v Sýrii, na Blízkém východě či v Afghánistánu. Zabývali se také otázkou dostavby Temelína.

Podle Nečase pokračuje výběrové řízení v rámci dostavby podle plánu. „Máme transparentní postup pro výběr a nejlepší nabídka vyhraje,“ dodal.

ČSSD považuje za klíčovou garanci termínu a ceny

Clintonová se v pondělí dopoledne setkala v pražském hotelu Mandarin Oriental na Malé Straně také s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou a stínovým ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem.

„Jedním z témat, které také bylo zmíněno, byla otázka rozšíření Jaderné elektrárny Temelín. Měl jsem možnost zdůraznit, že pro českou stranu je velmi důležité, aby byla garantována pevná finální cena, aby byl garantován jasný termín dokončení, aby byla garantována bezpečnost, a že celý proces probíhá zcela transparentně na základě zákona o veřejných zakázkách, zcela v souladu se soutěžními pravidly, která platí v rámci EU a ČR,“ řekl Sobotka po schůzce.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Američtí představitelé v čele s ministryní zahraničí Hillary Clintonovou (druhá zleva) na jednání s představiteli opoziční ČSSD

S Clintonovou se sociální demokraté v souvislosti s Temelínem bavili i o pracovních příležitostech. „Vedli jsme také debatu o pracovních místech ve Spojených státech, ale také v ČR, o tom, že je velmi důležité, aby dostavba Temelína znamenala impuls pro českou ekonomiku a aby měla co největší pozitivní vliv na tvorbu pracovních míst v naší zemi,“ uvedl Sobotka.

Předseda ČSSD nechtěl hodnotit, zda je lepší nabídka americké společnosti Westinghouse nebo česko-ruského konsorcia. „ČSSD je opoziční strana a v tuto chvíli probíhá výběrové řízení, které my žádným způsobem nechceme a nemůžeme ani ovlivňovat,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám