Hlavní obsah

Bendl podepsal nový statut Budvaru, posílily se funkce dozorčí rady

České Budějovice/Praha

Státní podnik Budějovický Budvar má nový statut. Svým podpisem ho chválil ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Posílena je v něm kontrolní a schvalovací funkce dozorčí rady a odpovědnost ředitele vůči zakladateli, kterým je ministerstvo zemědělství, a radě podniku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS)

Článek

„Jak již bylo dříve zveřejněno, změna byla motivována zejména zjištěními z průběhu kontroly v národním podniku, která se uskutečnila během jara až podzimu letošního roku,“ sdělila ředitelka odboru komunikace ministerstva zemědělství Kateřina Böhmová. [celá zpráva]

Posílena byla kontrolní a schvalovací funkce dozorčí rady, včetně možnosti dozorčí rady vytvářet si pro různé specifické činnosti své výbory, tak jako je to běžné u dozorčích rad velkých soukromých korporací.

Ministr schválil nové znění statut poté, co ho projednala dozorčí rada podniku. Připomínky k němu měl možnost vznést i jeho ředitel Jiří Boček. Jak uvedl Bendl již dříve, je pro posílení kontrolní funkce, protože tam v podstatě žádná nebyla.

Privatizaci Bendl odmítá

Podle Bendla ministerstvo nemělo například informace týkající se dceřiných společností Budvaru. Ředitel by podle něj měl radu informovat i o tom, že chystá investici a jak dopadlo výběrové řízení.

Zvýšení pravomocí navrhla zakladateli dozorčí rada Budvaru po ukončení kontroly, kterou v podniku začátkem února Bendl nařídil. Kontrola vyvolala emoce, spekulovalo se, že ministerstvo chystá privatizaci podniku. To Bendl odmítl, ale kritizoval vleklé známkoprávní spory.

Reklama

Související články

Prezident Klaus se sešel s ředitelem Budvaru

Ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček se ve čtvrtek sešel s Václavem Klausem. Prezident ho přijal na Pražském hradě. Podle informací Novinek jejich setkání...

Výběr článků

Načítám