Hlavní obsah

Šéf Budvaru mi odmítl vydat dokumenty ke kontrole, stěžuje si Bendl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček údajně odmítl vydat kontrole z ministerstva zemědělství doklady, dokud mu ministr Petr Bendl (ODS) nevysvětlí její důvod. Ministr Bendl to uvedl na úterním jednání se Svazem měst a obcí. Bendl minulý týden zahájil v Budvaru mimořádný audit, údajně proto, že zde od roku 2003 kontrola nebyla.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Boček

Článek

„Včera mi napsal pan ředitel (Boček), co si to dovoluji, že vznáší námitky vůči kontrole, že jsem mu nesdělil důvod kontroly ani dobu, na kterou tam kontroloři budou,“ podotkl ministr, podle něhož do doby vysvětlení šéf Budvaru odmítá vydat kontrole požadované dokumenty.

Bendlovi se nelíbí, že Budvar coby státní podnik zadává mnohamiliónové zakázky, aniž by se na něj vztahoval zákon o veřejných zakázkách a státní kontrole. „Je to fabrika s dvoumiliardovým rozpočtem, rozdávající za tři roky miliardu na marketing, více jak dvě miliardy do investic, aniž by je musel zajímat zákon o veřejných zakázkách,“ řekl Bendl. „Oni jsou stát ve státě,“ dodal.

Bendl v uplynulých dnech několikrát zopakoval, že MZe coby zakladatel od roku 2003 hospodaření Budvaru nekontrolovalo, a nezávislý audit je tedy nezbytný. Výsledky kontroly mají být známy v březnu. Ministr vybídl ke spolupráci na kontrole protikorupční organizaci Transparency International (TIC), která prý spolupráci při kontrole zvažuje.

Bendl chce Budvar podojit, míní opozice

Budvar loni prodal 1,32 miliónu hektolitrů piva, což bylo meziročně o 5,5 procenta více. Pivovar tak zaznamenal druhý nejlepší výsledek ve své stošestnáctileté historii. Lepší rok měl pouze v roce 2000, kdy prodal 1,35 miliónu hektolitrů piva.

Spekulace kolem Budvaru minulý týden rozvířil článek v Hospodářských novinách o údajném Bendlově záměru Bočka, který pivovaru šéfuje 21 let, odvolat. Místopředseda ČSSD Michal Hašek poté vyzval k nezávislému auditu a vyslovil obavu z toho, že „kmotři ODS se snaží Budvar nejdříve ovládnout, potom možná podojit a následně také zprivatizovat“. Bendl podobná tvrzení odmítl. [celá zpráva]

Stejně tak v pondělí učinil premiér Petr Nečas (ODS), podle kterého na privatizaci státních podniků nyní ani není vhodná doba. [celá zpráva]

Budvar je jedinou státní firmou, která spadá do působnosti ministerstva zemědělství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám