Hlavní obsah

Švýcarská ekonomika překvapivě vzrostla, až to zaskočilo analytiky

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Curych

Švýcarská ekonomika zaznamenala ve třetím čtvrtletí růst o 0,6 procenta oproti 0,1procentnímu poklesu za předešlé tři měsíce. Analytici odhadovali podstatně nižší nárůst, jen o 0,2 procenta, někteří dokonce čekali další pokles. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Švýcarské franky

Článek

Na ekonomickém růstu se podepsaly především vládní výdaje, jen o málo stouply naopak výdaje domácností. Na velmi dobré úrovni se drží i švýcarský export, a to i přes silný kurz tamního franku.

Podle švýcarské centrální banky by měla ekonomika za celý letošní rok stoupnout o jedno procento. Jak připomněl ekonom Alessandro Bee ze společnosti Sarasin, slabinou švýcarské ekonomiky nicméně zůstávají investice.

„Není jisté, že se již Švýcarsko dostalo na udržitelnou cestu k oživení. Hospodářské problémy eurozóny mají na švýcarskou ekonomiku čím dál větší vliv,“ dodal analytik Bernd Hartmann z VP Bank.

Pro srovnání, česká ekonomika ve třetím čtvrtletí zůstala v recesi, když ve srovnání s předchozím čtvrtletím klesl hrubý domácí produkt o 0,3 procenta. Recese nastává, jestliže hospodářský pokles následuje minimálně dvě čtvrtletí po sobě. Česká ekonomika padá již pět čtvrtletí v řadě.

Reklama

Výběr článků

Načítám