Hlavní obsah

Dohoda o další pomoci Řecku je dobrý kompromis, myslí si člen ECB

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Uvolnění 44 miliard eur Řecku spolu s dalším řešením řecké krize lze považovat za dobrý kompromis. Uvedl to člen Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB) Ewald Nowotny, jehož cituje agentura Reuters.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Šéf rakouské centrální banky a člen rady Evropské centrální banky Ewald Nowotny

Článek

Nowotny, rovněž šéf rakouské centrální banky, například připomněl, že oficiální věřitelé nebudou odepisovat své pohledávky vůči krizí drcené jihoevropské zemi.

„Věřím, že v této nelehké situaci, v jaké se Řecko nachází, neexistuje ideální řešení, ale tohle je patrně řešení, které je lepší než všechny další alternativy,“ nechal se slyšet Nowotny v rozhovoru pro rakouské rádio ORF s tím, že o snížení dluhu se diskutuje.

Z pondělního 12hodinového jednání mezi ministry eurozóny a zástupci Mezinárodního měnového fondu mimo jiné vyplynulo, že dojde ke snížení úrokové sazby oficiálních úvěrů pro Řecko, prodlouží se jejich splatnost na 30 let a odloží se splátky úroků o deset let.

Cílem je seškrtat řecký dluh do „přijatelné“ výše, tedy dostat Řecko na cestu k udržitelnému dluhu. Řecký dluh by se měl do roku 2020 snížit na 124 procent HDP, v roce 2022 by se pak měl dostat dokonce na 110 procent HDP. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám