Hlavní obsah

ArcelorMittal u nás nechceme, rozohnil se francouzský ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Velmi ostře se do společnosti ArcelorMittal pustil francouzský ministr pro průmyslovou obnovu Arnaud Montebourg. Podle něj už není největší světová ocelárna v zemi vítaná. Podnik prý neplní sliby, které dal vládě v roce 2006, kdy společnost Mittal Steel indického podnikatele Lakšmího Mittala převzala francouzský Arcelor.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Ilustrační foto

Článek

„My už Mittala ve Francii nechceme, protože oni Francii nerespektují," řekl ministr v rozhovoru s ekonomickým listem Les Echos. Podnikatel Mittal podle ministra „ostudně lhal“ hned od samého začátku, kdy francouzské ocelárny získal. Mittal prý neplní sliby, které dal vládě v Paříži ohledně dalších plánů své firmy.

Ministrův výpad vůči nadnárodní hutní skupině, která mimo jiné působí i v České republice, by mohl zhoršit už tak dost vyhrocený spor o dvě vysoké pece, jež chce ArcelorMittal zavřít na severovýchodě Francie. Celá věc je klíčová pro snahu socialistického prezidenta Françoise Hollandea, který se snaží zachránit co nejvíce pracovních míst.

Montebourg patří k nejlevicovějším členům současné francouzské vlády. Minulý týden řekl, že vláda by mohla přechodně zestátnit ocelárnu ve Florange, dokud pro ní nenajde nového majitele. ArcelorMittal už dříve pohrozil, že ocelárnu zavře, pokud pro ni vláda do tohoto týdne nenajde kupce. To znamená, že dvě vysoké pece ve Florange by se mohly zastavit už v sobotu, tedy 1. prosince.

Montebourg později svá slova trochu mírnil a na svém účtu na Twitteru napsal, že i když metody ocelárny ArcelorMittal jsou diskutabilní, skupina prý bude ve Francii i nadále působit. Ocelárna ve Francii funguje na více než 100 místech a zaměstnává tam zhruba 20 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám