Hlavní obsah

V USA hrozí prasknutí matky všech finančních bublin, varují ekonomové

Novinky, pit

Dva přední američtí ekonomové, Sheila Bairová a Stephen Roach, se domnívají, že stávající politika americké centrální banky (Fed) v sobě nese velkou míru nebezpečí. Podle nich totiž vážně hrozí, že se ve Spojených státech schyluje k prasknutí další finanční bubliny, která je podle nich svou velikostí "matka všech dluhopisových bublin", jak uvedla agentura Reuters.

Foto: Larry Downing, Reuters

Sídlo americké centrální banky (Fed)

Článek

Slova obou ekonomů nemohou být rozhodně brána na lehkou váhu. Už jen proto, že Bairová působila do loňského července jako šéfka Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC) a Roach je ekonomickým veteránem přednášejícím na Yaleově univerzitě.

Jak Bairová, tak i Roach označili Fed za instituci, která vytváří tuto katastrofickou finanční bublinu, a to snahou o stimulaci ekonomiky prostřednictvím politiky známé jako kvantitativní uvolňování.

Tikající bomba

Oba ekonomové se na konferenci v kalifornské Santa Monice rozhovořili o tom, že minimální úrokové sazby v kombinaci s masivními odkupy státních dluhopisů neustále zvětšují nebezpečí další finanční katastrofy. Roach tuto politiku označil jako „tikající časovanou bombu“. Čím dál nižší úrokové sazby a chrlení nově tištěných peněz totiž rozhodně nemůže nijak zvlášť nastartovat ozdravný proces.

Mimochodem, tento postup není specialitou pouze Fedu, ale využívají ho i další centrální banky, včetně Evropské centrální banky. Příkladem budiž i Česká národní banka, která snížila základní úrokovou sazbu na historické minimum 0,05 procenta.

Bairová připomněla zhroucení amerického trhu s nemovitostmi z roku 2007, kde se na krizi rovněž podepsal Fed s nízkými sazbami a rozmělněnou měnovou politikou. Podobná situace může nastat v současné době v souvislosti s takzvaným fiskálním útesem.

Tímto termínem se nazývá série fiskálních opatření, která by od ledna měla vstoupit v platnost a vedla by ke zvýšení daní a snížení vládních výdajů. Jednoduše řečeno, příští rok skončí daňové úlevy a začnou platit automatické rozpočtové škrty.

Dopady jako velká neznámá

Rozpočet si sice v této souvislosti polepší o 600 miliard dolarů, ale oba ekonomové se vážně obávají dopadů do ekonomické sféry. Podle šéfa Fedu Bena Bernankeho by americký Kongres měl naopak zvýšit strop pro zadlužení a ke snižování přistoupit až později, když se hospodářská situace USA stabilizuje.

„Silnější ekonomika naproti tomu sníží deficit a přispěje k dosažení dlouhodobé fiskální udržitelnosti,“ je přesvědčen Bernanke.

Státní dluh Spojených států nyní přesahuje 16 biliónů dolarů a roční schodek činí už několik let přes bilión dolarů.

Co je to fiskální útes podle analytiků oslovených Novinkami
Zjednodušeně řečeno hrozí americké ekonomice prudký pokles kvůli tomu, že má od nového roku skončit platnost některých daňových úlev a mají se zároveň snížit výdaje státu. Tyto faktory mohou podle odhadu poslat ekonomiku USA do recese. K zabránění tohoto poklesu je nutné, aby se demokraté s republikány dohodli na omezení těchto negativních faktorů. Marek Hatlapatka, Cyrrus
Nejedná se o nic jiného než o nutnost dohody mezi Kongresem a prezidentem Obamou o velikosti vládních škrtů. Od nového roku se počítá se zvýšením daní a zároveň, a to především, s dalšími úspornými opatřeními vlády. Kombinace těchto dvou faktorů by, stejně jako v Česku, mohla vést ke snížení růstu ekonomiky, či spíše k jejímu poklesu. Finančním útesem rozumíme výši dluhu, který se blíží, a Obama pro pokračování své politiky bude potřebovat tento strop/útes zvednout. Pokud se to nestane, přijdou na řadu škrty, které by pravděpodobně podlomily křehký růst ekonomiky. Dramatičtější propad americké ekonomiky by se prohnal zbytkem světa velmi rychle a mohlo by to řadu států uvrhnout do hlubší recese. Tomáš Volf, Citfin
Fiskální útes je automatické zvýšení daní a snížení výdajů v celkovém objemu zhruba čtyř procent amerického HDP, které vejdou v platnost od nového roku, pokud tomu Kongres nezabrání. Je to mechanismus, který má motivovat obě strany  ke kompromisu nad úspornými opatřeními. Pokud by ale přesto ke kompromisu nedošlo, Spojené státy by kvůli automatickým škrtům opět spadly do recese. Fiskální útes je v současnosti jednoznačně největší hrozba pro finanční trhy. Václav Franče, Raiffeisenbank
Dřívější americký prezident George Bush zavedl za svého působení daňové úlevy, které koncem tohoto roku mají vypršet. Od začátku příštího roku by tak mělo dojít ke zvýšení daní a omezení vládních výdajů, což by velmi negativně ovlivnilo výkon americké ekonomiky. Velmi pravděpodobně by se ekonomika USA propadla do recese. A toto je právě onen zmiňovaný fiskální útes, respektive pád z fiskálního útesu. Pokud situaci hodně zjednoduším, tak ani jedna z politických stran si onen pád z fiskálního útesu nepřeje. Úkolem zůstává snížit schodek státního rozpočtu a zároveň minimalizovat negativní dopad na růst HDP. Zatímco republikáni by se zaměřili spíše na škrtání na výdajové straně rozpočtu, aby schodek zmírnili, tak demokraté by zvyšovali daně, především bohatší části populace. Miroslav Novák, Akcenta

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám