Hlavní obsah

Světová spotřeba elektrické energie vzroste do roku 2035 o téměř tři čtvrtiny

Londýn

Světová poptávka po elektrické energii vzroste za čtvrtstoletí do roku 2035 o 70 procent, tedy v průměru o 2,2 procenta ročně. Převážnou většinou se na tom budou podílet rozvojové ekonomiky, předpověděla výroční zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Země mimo Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) se na růstu světové spotřeby budou podílet 80 procenty. Z toho na Čínu připadne 38 procent a na Indii 13 procent, odhadla IEA. Globální výkon elektroenergetiky se do roku 2035 zvýší o téměř tři čtvrtiny z 5429 gigawattů na 9340 GW, předpověděla zpráva. To představuje výkon asi 4000 elektráren standardní velikosti, uvedla agentura Reuters.

Zemní plyn a vítr se na zvýšení kapacit budou podílet téměř 50 procenty. Následovat bude uhlí a vodní energie s podíly po 15 procentech. Instalovaný výkon solární energetiky vzroste více než dvakrát rychleji než kapacity jaderné energetiky.

Produkce jaderných elektráren by se do roku 2035 měla podle IEA zvýšit o 60 procent na 4370 terawatthodin a jejich podíl na globální produkci klesne ze 13 na 12 procent. Většina globálního přírůstku nastane v Číně a Indii.

IEA předpokládá, že energetický sektor bude muset do roku 2035 investovat do zvýšení výrobních kapacit 9,7 biliónu dolarů (asi 193 biliónů korun). Dalších 7,2 biliónu dolarů pak bude muset jít do přenosových a distribučních sítí, z toho 40 procent na modernizaci zastarávající infrastruktury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám