Hlavní obsah

Itálie si chce došlápnout na agentury kvůli údajné manipulaci ratingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italská prokuratura navrhuje za údajnou manipulaci s úvěrovým ratingem země postavit před soud celkem sedm lidí z mezinárodních ratingových agentur Standard & Poor’s a Fitch Ratings. Informoval o tom server EUbusiness.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Nejvíce obviněných kvůli italskému ratingu je z agentury Standard & Poor’s

Článek

Prokuratura má za to, že ratingové agentury zneužily důvěrných informací k sérii změn v hodnocení hlavního ratingu Itálie. Nejvíce obviněných je z agentury S, a to pět. Další dva jsou zástupci agentury Fitch. Pokud se prokáže vina, mohou dostat až tříletý trest. Naopak představitele agentury Moody’s Investors Service prokurátoři obvinění zprostili.

Agentury podle prokuratury „úmyslně poskytly finančním trhům neobjektivní a zkreslené informace“. Tím následně došlo k „destabilizaci prestiže a důvěry Itálie na finančních trzích, poklesu hodnoty italských dluhopisů a oslabení eura“.

Ratingové agentury loni jedna po druhé začaly snižovat hlavní rating Itálie, převážně s odkazem na horší hospodářské vyhlídky. Snížení ratingu pak odstartovalo výprodej italských dluhopisů, v důsledku čehož se zvýšily výnosy, a tedy i náklady na obsluhu dluhu.

Itálie patří k nejzadluženějším zemím eurozóny. Finanční trhy ji už delší dobu vnímají jako možného dalšího kandidáta na mezinárodní finanční pomoc. Tamní vláda ale takové úvahy odmítá a tvrdí, že je schopna finanční profil země díky reformám zlepšit.

Reklama

Výběr článků

Načítám