Hlavní obsah

Šéf Ryanairu: V letadlech zavedeme místa k stání, pásy jsou k ničemu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf letecké společnosti Ryanair Michael O’Leary tvrdí, že bezpečnostní pásy v letadlech jsou k ničemu a v případě nehody pasažérům životy stejně nezachrání. Zároveň trvá na svém plánu zavést v letadlech místa k stání. Informoval o tom britský deník Daily Telegraph.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ředitel nízkonákladových aerolinek Ryanair Michael O'Leary

Článek

Nařízení, které nutí cestující v letadlech používat bezpečnostní pásy, je podle O’Learyho zbytečné a trvají na něm jen úředníci, které označuje za "blbce". Lidem, kteří letí na dovolenou, by spíše mělo být umožněno absolvovat let vestoje v zadní části letounu, který podle něj není ničím jiným než "autobusem s křídly".

„Kdyby, nedej Bože, došlo k letecké havárii, bezpečnostní pásy vás nezachrání,“ trvá na svém O’Leary. "Nepotřebujete je v londýnském metru ani ve vlacích, které jezdí dvousetkilometrovou rychlostí, a když narazí, všichni zemřou," argumentuje.

Místa k stání

O’Leary se v současnosti snaží ve svých strojích prosadit zavedení míst k stání pro pasažéry, kteří mají hlouběji do kapsy. Letenky do evropských destinací chce prodávat za pouhou libru. Místa k stání by se nacházela v zadní části stroje, z něhož by se odstranilo deset posledních řad sedadel.

Při přistání by se podle něj cestující prostě drželi madel a byli by "v pohodě". "Pokud dáte lidem na výběr mezi místem k sezení za 25 liber a k stání za jednu libru, garantuju vám, že místa k stání vyprodáme hned. To je bez debaty," tvrdí O’Leary.

Bezpečnostní aspekty přesto úplně nevylučuje: "Nebavíme se tu samozřejmě o těch evropských trasách, na kterých se nacházejí oblasti s velkými turbulencemi. Ale protože provozujeme 1500 letů denně, víme, o jak bezpečnou a rutinní formu cestování jde."

Současné evropské bezpečnostní směrnice zavedení míst k stání v letadlech vylučují, nařizují totiž, aby byli cestující připoutáni při vzletu a při přistání.

O’Leary si vůči autorům těchto nařízení nebere servítky. "Je to parta blbců," říká.

Žádný luxus

Podle O’Learyho by letecká doprava neměla představovat luxusní zážitek, ale prostě způsob, jak se z bodu A dostat do bodu B. "Problém s leteckou dopravou je, že v posledních 50 letech si získala pověst úžasného, až sexuálního zážitku, jako bychom byli všichni Jamesem Bondem a létali první třídou. Přitom je to jen autobus s křídly," prohlásil.

Chápe prý lidi, kteří chtějí utratit peníze za hezký hotel nebo restauraci, ale nechtějí zbytečně utrácet na letišti a v letadle.

O’Leary je znám svými provokativními výroky. V minulosti například navrhl zpoplatnit toalety v letadlech, střílet ochránce životního prostředí a rozruch vzbudilo i jeho prohlášení, že výrazná část jeho zákazníků by nejraději podrobila tlusté lidi vyššímu zdanění a mučení.

Anketa

Koupili byste si levnou letenku k stání?
Ano
24,6 %
Ne
75,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 39159 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám