Hlavní obsah

Španělská ekonomika se oživení v příštím roce nedočká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Hospodářství Španělska se vrátí k růstu až v roce 2014, myslí si premiér Mariano Rajoy. Podle Evropské komise by měla země v příštím roce vykázat pokles ekonomiky o 1,5 procenta po letošním propadu o 1,6 procenta, uvedl list El País. Španělská vláda přitom napřesrok počítá s hospodářským poklesem o pouhých 0,5 procenta.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Španělský premiér Mariano Rajoy

Článek

Na rozdíl od Řecka momentálně španělská vláda neplánuje požádat eurozónu o pomoc se splácením svých závazků. Zároveň však podle premiérových slov budoucí požadavek o finanční injekci vyloučit také nemůže. Španělsko sice silně pociťuje nedostatek finančních prostředků, ale podmínky pro udělení žádosti případné pomoci zatím stále studuje.

Případná žádost by znamenala, že Evropská centrální banka (ECB) nakoupí španělské dluhopisy. Španělsko však má podle premiéra pochybnosti o tom, zda by tyto nákupy vedly k poklesu nákladů na správu dluhu.

„Nejhorší rok je letošní, je velmi těžké vytvářet pracovní místa, když máte takové dluhy,“ uvedl premiér s tím, že příští rok bude lepší a v roce 2014 nastane ve Španělsku ekonomický růst.

Španělský hrubý domácí produkt se v letošním třetím čtvrtletí podle předběžných údajů tamního statistického úřadu snížil o 0,3 procenta. Zaznamenal tak již pátý mezičtvrtletní pokles za sebou. Španělsko postihla už druhá vlna hospodářské recese za poslední tři roky. Míra nezaměstnanosti ve Španělsku se ve třetím čtvrtletí už vyšplhala na 25 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám