Hlavní obsah

Rozdíl mezi průměrnou a nejlevnější cenou pohonných hmot je přes tři koruny

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zatímco průměrná cena nejprodávanějšího benzínu Natural 95 byla v minulém týdnu 37,34 Kč/l, našly se i čerpací stanice, které ho nabízely za 33,90 Kč/l. To je rozdíl o více než tři koruny. Podobná situace je i v případě nafty. Zde průměrná cena činila 36,79 Kč/l, ale diesel se dal pořídit i za 34,50 Kč/l. Vyplývá to z údajů, které Novinkám poskytla společnost CCS.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejdražší Natural 95 v celorepublikovém srovnání nabízela Praha, konkrétně za 38,12 Kč/l. V hlavním městě se nicméně dal načepovat i za 33,90 Kč/l. V případě nafty byl nejdražší Jihomoravský kraj s průměrnou cenou 37,46 Kč/l. Na jižní Moravě mohli řidiči diesel ovšem nabrat i za 34,90 Kč/l.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nejlevnější pohonné hmoty podle CCS v říjnu 2012

Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic poklesly. Výrazněji se tato skutečnost projevila u benzínu, kde průměrná cena nejprodávanějšího Naturalu 95 zamířila v minulém týdnu dolů o více než 30 haléřů. V případě nafty se cena snížila o více než 10 haléřů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj ceny benzínu a nafty od roku 2010

„Rozdílný vývoj cen pohonných hmot souvisí s obchodováním na rotterdamské burze, respektive s poklesem ceny benzínu,“ uvedl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. S blížící se zimou lze očekávat, že se ceny benzínu a nafty opět srovnají.

Ceny ropy na světových trzích by se podle Nováka měly držet na vyšších úrovních kvůli uvolněné měnové politice centrálních bank, spekulativní poptávce po ropě a nestabilnímu vývoji na Blízkém východě. I z toho důvodu nějaký další výraznější pokles cen u tuzemských čerpacích stanic Novák nepředpokládá.

Reklama

Výběr článků

Načítám