Hlavní obsah

Čistá energie se Němcům prodraží, dají za ni o polovinu víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německé domácnosti budou na „čistou“ elektrickou energii od příštího roku připlácet o 47 procent více. Přirážka za kilowatthodinu elektřiny ze slunce, větru a biomasy dosáhne rekordních 5,3 centu, sdělili čtyři němečtí provozovatelé přenosových sítí. Podle odhadů by to mělo cenu elektřiny v Německu příští rok zvýšit až o 11 procent, nejvíce za posledních deset let.

Foto: Profimedia.cz

Podpora alternativní energie útočí na německé peněženky.

Článek

Běžná německá domácnost příští rok zaplatí za elektřinu kvůli růstu přirážky zhruba o sto eur více než letos a celkově na přirážce zaplatí čtyřčlenná rodina zhruba 250 eur (asi 6230 korun). Úhrnné náklady přirážky dosáhnou v příštím roce 20,4 miliardy eur (přes půl biliónu korun).

Politici a zástupci spotřebitelů považují tak razantní nárůst ceny proudu pro domácnosti za neúnosný. Asi rok před parlamentními volbami to zvyšuje tlak na vládu Angely Merkelové, která po politickém rozhodnutí uzavřít jaderné elektrárny nemá jinou možnost než prudce zvyšovat podíl energie z drahých obnovitelných zdrojů.

Ministr životního prostředí Peter Altmaier už slíbil podporu obnovitelných zdrojů výrazně reformovat.

Ekologická přirážka jde do kapes zejména producentům solárních panelů a větrných generátorů. Jejichž produkce je tak drahá, že se nemůže prodávat na konkurenčním trhu, a stát se zavázal výrobcům zajišťovat vysoké výkupní ceny po celých 20 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám