Hlavní obsah

Řecko opustí eurozónu, vsadím se s Merkelovou, tvrdí německý ekonom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Řecko odejde z eurozóny, je si jistý nejznámější ekonom v Německu Hans-Werner Sinn. Krátce před úterní návštěvou kancléřky Angely Merkelové v Aténách zpochybnil prezident mnichovského institutu Ifo snahy evropských politiků v čele s Merkelovou udržet silně zadluženou jihoevropskou zemi v měnové unii. Klidně se o to s kancléřkou vsadím, řekl Sinn v listu Welt am Sonntag.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a řecký premiér Antonis Samaras v Berlíně

Článek

„Ekonomické problémy, které vzniknou z toho, že Řecko v měnové unii zůstane, jsou jednoduše neřešitelné,“ je přesvědčen dvaašedesátiletý profesor ekonomie, který se dlouhodobě netají skepsí ohledně setrvání Atén v eurozóně.

„Politici se stále domnívají, že existuje primát politiky nad ekonomickými zákony. To je iluze. Trvale vítězí vždy ekonomické zákony,“ tvrdí Sinn.

Nejlepší pro Řecko i pro zbytek eurozóny by tak podle něj byl odchod Atén z měnové unie, mimo níž by mohlo devalvovat svou měnu a stát se znovu konkurenceschopným. To si ale podle něj musí Řekové rozhodnout sami.

Na Merkelovou v Řecku čekají nejen obtížná jednání s tamními představiteli, ale i bouřlivé protesty nespokojených Řeků. Úřady se proti nim chystají podle pondělního německého tisku nasadit na 7000 policistů. Tolik jich prý bylo v ulicích řecké metropole naposledy v roce 1999 při návštěvě tehdejšího amerického prezidenta Billa Clintona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám