Hlavní obsah

Pilsner Urquell chutná stejně jako před 115 lety, potvrdili Švýcaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Plzeňské pivo Pilsner Urquell, které v pátek oslaví 170 let od uvaření první várky v Plzni, si 115 let udržuje stejnou chuť i kvalitu. Vyplývá to z výsledků laboratoře Labor Veritas z Curychu, která srovnala současné pivo se stejnou značkou, testovanou už v roce 1897. Výsledky Švýcarů potvrdila laboratoř Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze.

Článek

„Po porovnání výsledků můžeme konstatovat, že hodnoty jsou prakticky totožné,“ uvedl Markus Lüönd z Labor Veritas. Testy z roku 1897 jsou nejstarším dochovaným rozborem Pilsner Urquellu, který mají v Prazdroji k dispozici.

V tomto roce byl plzeňský pivovar druhým největším výrobcem piva v Rakousku-Uhersku, vyvážel ho do mnoha zemí Evropy i USA. Loni ho firma vyvezla 685 000 hektolitrů do 55 zemí, meziročně o tři procenta více.

Unikátnost chutě piva Pilsner Urquell je daná údajně nejkvalitnějšími českými surovinami, které se podle sládka Plzeňského Prazdroje Václava Berky po 170 let nezměnily.

„Voda z plzeňských studní je hodně měkká, vlastní slad je z nejlepších českých a moravských ječmenů. Chmel, žatecký poloraný červeňák, obsahuje výrazné aromatické složky,“ vysvětlil.

Kvalitu surovin i parametry piva prověřuje laboratoř pivovaru, výzkumný ústav a Vysoká škola chemicko-technologická.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám